POLITIKA | Januar 14, 2022

Bira se rektor Univerziteta Džemal Bijedić: Aktuelni Zlomušica učestvovao u revizionističkim "obljetnicama"

Prije nekoliko dana objavljen je konkurs za izbor rektora Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Izbor prvog čovjeka ovog Univerziteta odvija se neposredno nakon skandala koji je priredio rektor Zlomušica. Prisjetimo se da je tada, još uvijek aktuelni rektor, Zlomušica prisustvovao obilježavanju "44. obljetnice" Sveučilišta u Mostaru.

Bira se rektor Univerziteta Džemal Bijedić: Aktuelni Zlomušica učestvovao u  revizionističkim "obljetnicama"

Izbor prvog čovjeka ovog Univerziteta odvija se neposredno nakon skandala koji je priredio rektor Zlomušica. Prisjetimo se da je tada, još uvijek aktuelni rektor, Zlomušica prisustvovao obilježavanju "44. obljetnice" Sveučilišta u Mostaru. Notorna je neistina, da je Sveučilište u decembru obilježilo 44. godinu postojanja. Sveučilište je počelo s radom tokom rata u Mostaru, i to na otetoj imovini Univerziteta. Umjesto oštrog demanta i lekcije kolegama sa Sveučilišta zbog ovakvog pokušaja falsificiranja historijskih činjenica, menadžment Univerziteta "Džemal Bijedić" postupio je sasvim drugačije. Svojim prisustvom na svečanoj "44. obljetnici" Sveučilišta, rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica direktno je dao svoj doprinos pokušaju prekrajanja historije i falsificiranja činjenica.

Poseban gost i govornik na svečanosti tim povodom u organizaciji Sveučilišta bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, a što je i objavljeno na službenoj stranici ove stranke. Čović je blizak sa rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoranom Tomićem.

Prema riječima dobro upućenih izvora sa Univerziteta, mandat rektora Zlomušice obilježen je narušenim međuljudskim odnosima, nepoštivanjem pravnih procedura, nedemokratskim pokušajima usvajanja novog Statuta, pokušajima smjene tek izabranih članova Upravnog odbora i neprovođenjem odluka Upravnog odbora, a ostaje da se vidi ko će biti novi "prvi čovjek" ove javne visokoškolske ustanove u naredne četiri godine?

Zlomušica je prije izbora za rektora bio šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara u trenucima kada gradonačelnik Mostara nije izabran iz 15 pokušaja i više od godinu dana zbog SDP-ovih suzdržanih glasova, što je na kraju rezultiralo ponovnim izborom Ljube Bešlića iz HDZ-a.