HISTORIJA | Avgust 4, 2023

Bitka kod Banja Luke: Velika pobjeda bosanskog inata

Na današnji dan, 4. augusta 1737. godine, desila se velika bitka između bošnjačke i austrijske vojske, kod Banja Luke, gdje je bošnjačka vojska izvojevala apsolutnu pobjedu.

Bitka kod Banja Luke: Velika pobjeda bosanskog inata

Smatra se da je bitka kod Banja Luke bila jedan od najvažnijih događaja u historiji Bošnjaka. Boj je trajao od podne pa do zalaska sunca.

Bošnjaci su odmah na početku napali tako silovito da su za tren bile poremećene sve neprijateljske linije. Istovremeno su iz tvrđave provalili i branioci grada, pa je u redovima Austrijanaca nastao lom i potpuno rasulo. Mnogi su se neprijateljski vojnici ugušili u Vrbasu.

Pet juriša razbilo je austrijsku silu i natjeralo je u bijeg, ostavljajući 1.200 mrtvih uz veliko junaštvo bošnjačkih kapetana i boraca. Energični vezir Hećimoglu Ali-paša, predvidio je 1737. godine da će bez objave rata velika austrijska vojska od preko 14.000 vojnika napasti Bosnu. Na svoju ruku, sazvao je sve kapetane i ajane na vijećanje u Travnik.

Na ovom vijećanju, svi kapetani i ajani, prije svih, ultimativno zahtijevaju da se odmah izvrše sve pripreme za odbranu, bez znanja i saglasnosti Istanbula. Vezir je razglasio odbranu na teritoriji Bosne, te je brzo sakupio oko 10.000 vojnika na travničkom polju.Svi kapetani u tadašnjoj bošnjačkoj vojsci su se odazvali pozivu.

Velikim junaštvom istakli su se čuveni sarajevski junak Hadži Ahmed Kandelija koji je sam navalio na neprijateljske položaje sa topovima, pri tome napravši pravu pustoš, te Mehmed-beg Fidahić, koji je sa svojim borcima tako žestoko navalio na neprijateljsku konjicu da ju je u tren oka potpuno razbio.

Iz cijelog islamskog svijeta su stizale čestitke hrabrim Bošnjacima koji su cijenili činjenicu kako je malobrojnija i slabije opremljena bošnjačka vojska potpuno razvalila evropsku velesilu – Austriju. Zbog ovog poraza Austrija se nije usudila napasti Bosnu još narednih 150 godina.