DRUŠTVO | Januar 6, 2022

Civilizacijska razlika u jednoj slici: Zabrinjava šutnja pravoslavnih svećenika na uznemiravanje Bošnjaka u entitetu RS

Jutros, nakon sabah-namaza, po izlasku džematlija iz džamije, na magistralnom putu Bijeljina - Janja u centru Janje, prolazila je kolona vozila prevozeći badnjake pri tome vrijeđajući i uznemiravajući džematlije, potvrdio je za Preporod glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić.

Civilizacijska razlika u jednoj slici: Zabrinjava šutnja pravoslavnih svećenika na uznemiravanje Bošnjaka u entitetu RS

Posljednjih dana bosanskohercegovačka javnost svjedočila je prelijepoj gesti mostarske bošnjačke porodice Jašarević koja je mostarskim pravoslavnim svećenicima predala dvije stare ikone.

Rahmetli Ramiz Jašarević je sačuvao dvije ikone sačuvane prilikom stradanja Saborne i Stare crkve u Mostaru, te ih namjeravao predati prilikom osvećenja Saborne crkve. Riječ je o ikonama Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Georgija, saopćeno je iz Srpske pravoslavne eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, a uručili su ih Ramizova supruga i sin.

Ipak, danas nam stižu zabrinjavajuće vijesti iz entiteta RS, gdje je postala gotovo pa svakodnevnica uznemiravanje bošnjačkih povratnika. Jutros, nakon sabah-namaza, po izlasku džematlija iz džamije, na magistralnom putu Bijeljina - Janja u centru Janje, prolazila je kolona vozila prevozeći badnjake pri tome vrijeđajući i uznemiravajući džematlije, potvrdio je za Preporod glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić.

- Bile su istaknute srbijanske zastave. Vrijeđali su džematlije pred džamijom, uputivši nekoliko psovki, nakon čega su iz pištolja ispalili nekoliko hitaca u zrak - ispričao je Camić.

- Zabrinjava to što svake godine imamo iste scene i što su mahom počinioci pripadnici mlađe populacije. Povratnike Janje, u cjelokupnoj situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Herecegovina, ovo zabrinjava i u strahu su. Zabrinjava i to što gotovo svaku noć iza ponoći u okolnim mjestima čujemo rafalnu paljbu. Ove godine su mještani posebno zabrinuti za svoju budućnosti. Mi se nećemo pokolebati, ovdje smo na svom ognjištu i s naše strane ćemo pokušati učiniti sve da ne dođe do većih problema - poručio je glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, dodavši da se nadaju da će policija i Tužilaštvo reagovati, te da će počinioci biti kažnjeni adekvatnom kaznom.

Ovakve dijametralno suprotne vijesti iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine su sve češće, a nažalost zabrinjava šutnja svećenika pravoslavne crkve kada je u pitanju ovaj slučaj, kao i svi prethodni slučajevi uznemiravanja povratnika Bošnjaka u entitetu RS, pogotovo mostarskih svećenika koji su prije svega par dana svjedočili navedenoj lijepoj gesti gdje je bošnjačka porodica sačuvala i uručila pravoslavne ikone.