DRUŠTVO | Juni 26, 2022

Čovjeku koji je sinoć predvodio "performans" u Sarajevu ovo nije prvi skandal: Više puta masturbirao u javnosti

Čovjeku koji je sinoć predvodio "performans" u Sarajevu ovo nije prvi skandal: Više puta masturbirao u javnosti

Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo na trgu Susan Sontag sinoć je održan performans naziva "Together", a koji je uznemirio građane.

Riječ je o projektu "East is best" koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je šokirao prisutne građane i zapalio društvene mreže s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić, kako to oni kažu, izvode "performans" skoro potpuno goli.

Nakon prijave, reagirala je policija te je ovaj ogavni čin prekinut. Iz MUP-a KS oglasili su se o ovom događaju.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su intervenirali po pozivu građana, te je prekinuto održavanje javne priredbe iz razloga što ista nije bila najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo.

Protiv pravnog i odgovornog lica koje je organizator iste biti će pokrenut prekršajni postupak podnošenjem Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog Suda zbog kršenja odredbi navedenog zakona.

Učesniku navedene priredbe, M. M. državljaninu Slovenije, nakon konsultacija sa dežurnim sudijom za prekršaje, izdat je prekršajni nalog zbog činjenja prekršaja iz člana 8. stav 2. tačke e) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, te je platio novčanu kaznu, shodno zakonskim odredbama", navodi MUP KS.

No, slovenačkom glumcu ovo nije prvi incident.

On je 2010. masturbirao pred posjetiteljima Muzeja savremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu projekta Via Nova Via MSU Zagreb.

Publika MSU-a se šokirali umjetničkim performansom Marka Mandića. U isto vrijeme održano je 12 različitih performansa, pa su tako Mandićevu nastupu prisustvovali rijetki posjetitelji. 

No i ta rijetka publika bila je šokirana njegovim performansom. Dvije su posjetiteljice koje su sve posmatrale tako su u ključnom trenutku pokrile lice.

Osim masturbacije, Mandić se i znojio u plastičnoj vreći dok su za to vrijeme na ekranima išli prizori iz njegovih pozorišnih uloga, a taj sakupljeni će znoj preliti u čašu i postaviti kao instalaciju.

Također, ovaj glumac, koji je u nacionalnom slovenskom pozorištu u hvaljenoj Buljanovoj režiji kultne Krležine drame tumačio Leonea Glembaya, šokirao je dio publike potpunim razgolićivanjem na sceni, zatim time što je kao od majke rođen trčao preko gledališta ne bi li sjeo u mali udubljeni prostor u zidini utvrde, a ponajviše činjenicom da je masturbirao na sceni.