HISTORIJA | Novembar 19, 2021

Da nije bilo Herceg Bosne..

Na današnji dan, 18.11.1991. godine, vodstvo bosanskih Hrvata osnovalo je Hrvatsku zajednicu Herceg - Bosnu, koja je bila preteča paradržavne tvorevine Hrvatske Republike Herceg - Bosne, a njen simbol i lična karta je udruženi zločinački poduhvat, 111 godina zatvora za njeno rukovodstvo

Da nije bilo Herceg Bosne..

Na današnji dan, 18.11.1991. godine, vodstvo bosanskih Hrvata osnovalo je Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, koja je bila preteča paradržavne tvorevine Hrvatske Republike Herceg Bosne, a njen simbol i lična karta je udruženi zločinački poduhvat i 111 godina zatvora za njeno rukovodstvo.

Jučer je predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, u razgovoru za portal Jabuka izjavio sljedeće: "Da nije bilo Herceg Bosne mi danas ne bismo bili ovdje." aludirajuću na bosanskohercegovačke Hrvate. Te je poslao pomalo kontradiktornu poruku kako "Bez Herceg-Bosne danas ne bi bilo naše domovine Bosne i Hercegovine."

Svi dobro znamo šta je zaostavština Herceg-Bosne i koliko bi svijet bio ljepše mjesto da iste nikada nije bilo. Da nije bilo Herceg Bosne, džamija Derviš-paše Bajezidagića u mostarskoj mahali Podhum ne bi bila minirana. Da nije bilo Herceg-Bosne stolačka orijentalno-muslimanska, bošnjačka stara jezgra grada ne bi bila devastirana. Da nije bilo Herceg Bosne pravoslavni manastir u Žitomisliću te najveća pravoslavna crkva u Bosni i Hercegovini ne bi bili zapaljeni, a njihovi ostaci minirani. Da nije bilo Herceg Bosne desetina hiljada nehrvata ne bi bili primorani da napuste svoje domove širom Hercegovine, Srednje Bosne i ostalih krajeva po kojim je zločinačka tvorevina pružila svoje krvave krake.

Da nije bilo Herceg Bosne maloljetnici u Ahmićima ne bi bili spaljeni napalmom i ubijani ručnim bombama dok su se krili po podrumima od bojovnika koji su "samo osiguravali egzistenciju Hrvata u Bosni i Hercegovini."

Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo koncentracionog logora Dretelj. Ne bi bilo zlostavljanja i ubijanja zatvorenika, sigurno ne bi bilo odvođenja ratnih zarobljenika i bošnjačkih civila u živi štit na prvu borbenu liniju u Šantićevoj ulici.

Da nije bilo Herceg Bosne mostarski Stari most ne bi bio uništen, a opkoljeni Mostar sigurno ne bi bio devastiran granatama raznih kalibara i mnogim drugim ubojitim sredstvima.

Da nije bilo Herceg Bosne počiteljsku kulturnu baštinu ne bi trebalo obnavljati. Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo terorističkih napada HVO-a u Starom Vitezu, kao ni u Mostaru. Da nije bilo Herceg Bosne šesnaestogodišnja Bošnjakinja u Stupnom Dolu ne bi bila silovana, a 38 njenih komšija ne bi bilo svirepo ubijeno.

Da nije bilo Herceg Bosne stanovništvo opkoljenog Mostara ne bi bilo prolazilo svakodnevnu psihološku torturu izazvanu neprekidnim artiljerijskim i snajperskim djelovanjem po gradu, a djeca opkoljenog grada ne bi iskusila glad i strah.

Može se u nedogled navoditi šta bi bilo i koliko bi svijet kao i životi mnogih ljudi bili ljepši da nije bilo Herceg Bosne. Ali neki ljudi, iako svjesni historijskih činjenica, imaju za cilj iskriviti iste, zločince predstaviti kao žrtve koje su se samo branile, a žrtve kao zločince koji su ih proganjali.

Podsjećamo, vojno i političko rukovodstvo zločinačke tvorevine Herceg Bosne osuđeno je pred haškim internacionalnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji  na ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene primarno nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine za vrijeme trajanja agresije Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu.