VIJESTI | Septembar 16, 2023

Danas će na planini Vlašić biti podignuta najveća zastava s ljiljanima

'Dani pobjede, dani ponosa' naziv je manifestacije koja će se održati danas na Vlašiću."

Danas će na planini Vlašić biti podignuta najveća zastava s ljiljanima

"Dani pobjede, dani ponosa" naziv je manifestacije koja će se održati danas na Vlašiću.


Manifestacija se održava u znak sjećanja na jednu od najvažnijih i najveličanstvenijih pobjeda jedinica ARBiH predvođenih generalom Mehmedom Alagićem tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i suprotstavljanja agresiji u periodu od 1992. do 1995.


Tom prilikom će biti podignuta i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, dimenzija 5×10 metara na jarbolu koji je visine 17.5 metara.Dijelu manifestacije na lokalitetu Ljuta greda će se pridružiti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Denis Bećirović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović te ostali mnogobrojni gosti iz političkog, vojnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.


Podsjetimo, borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.