VIJESTI | Avgust 9, 2023

Djeca ubijena od strane srpskih snaga u Sarajevu na listi djece ubijene u Republici Srpskoj

Marko (11) , Mirjana (16) i Damir (17) ubijeni su tokom opsade Sarajeva. Njihova imena našla su se na listi 106 ubijene djece u današnjem Istočnom Sarajevu, koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj, a koju je, potom, za svrhe priloga, koristio RTRS. Porodica Marka Lukića je potresena, najavljuju tužbu.

Djeca ubijena od strane srpskih snaga u Sarajevu na listi djece ubijene u Republici Srpskoj

Marko Lukić ubijen je u jedanaestoj godini života, 26. jula 1995. godine. Stradao je od granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na sarajevsko naselje Mejtaš.

Njegov brat Miroslav Lukić i majka Suzana Lukić ostali su zatečeni danas, kada im je proslijeđen prilog RTRS-a iz aprila ove godine. U priči naslovljenoj sa “Pravda u BiH i dalje slijepa za 106 ubijene djece iz Srpskog Sarajeva”, našlo se i ime njihovog voljenog sina i brata, ubijenog u centru Sarajeva.

“Maštao je o moru”, ispričala je za ratno ‘Oslobođenje’ Markova porodica tada – govoreći o jedinoj utjesi i želji koju je jedanestogodišnji dječak gajio, nakon što mu je 1992. godine ubijen otac.

Marko je ukopan na groblju Sveti Josip, kod sarajevske Zetre. Pored Marka na ovoj listi našli su se još Damir i Mirjana - mladi kojima su spske snage pucale u srce tokom opsade Sarajeva.

Ova šokantna informacija Miroslava i porodicu bi, možda, i zaobišla da RTRS-ov prilog nije uočio njegov prijatelj sa platforme Sniper Ally photo, posvećene arhiviranju i očuvanju fotografija opsade Sarajeva.

Na listi se, ističu na ovoj platformi, nije pronašao samo Marko, nego i Damir Dodik i Mirjana Malešević – također oni čija je mladost prekinuta nakon što je na njih pucano u Sarajevu. I njihova imena su se, dakle, našla dijelom priloga u kojem je, kako se navodi, korištena lista koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u opštinama tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Sedamnaestogodišnji Damir Dodik ubijen je dan ranije nego Marko, 25. jula 1995. godine. Vozio je bicikl kada je snajperom upucan ravno u srce. Ukopan je u mezarju na Kovačima u Sarajevu.

Šesnaestogodišnja Mirjana Malešević ubijena je u Sarajevu 27. februara. Sa prijateljem Samirom išla je u posjetu ostalim drugarima.  Pucano joj je u srce. Samir koji je, potom, pokušao pomoći je također ubijen.

Miroslav Lukić najavljuje tužbu. Njegov brat se, naslućuje, na ovoj listi našao samo zbog imena.