POLITIKA | Maj 11, 2022

Džaferović u UN-u: Poništiti sve neustavne zakone i zaključke NSRS-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) je na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija govorio o stanju u Bosni i Hercegovini.

Džaferović u UN-u: Poništiti sve neustavne zakone i zaključke NSRS-a

Na početku obraćanja je ocijenio da je od završetka rata znatno poboljšano stanje u zemlji.

"Od vremena kraja rata, u skladu s Dejtonskim sporazumom i podrškom međunarodne zajednice, napravili smo ogromne reformske korake. Dejtonom je previđeno formiranje dodatnih državnih institucija. Provodeći ovu odredbu Ustava mi smo formirali jedinstvenu vojsku, jedinstvenu obavještajnu službu, državni porezni sistem i pravosuđe kojima se osnažio mir i kojima država nezavisno funkcioniše", naveo je.

Džaferović je poručio da su svi građani imali korist od provedenih reformi za koje je naglasio da su provedene saglasnošću političkih predstavnika svih naroda iz oba entiteta.

Napomenuo je da je i Vijeće sigurnosti UN-a podržavalo ove reforme te ukazao da se one sada nastoje urušiti.

"Sada se nastoji sve ovo srušiti. Vlasti entiteta Republika Srpska prijete da će jednostrano rasformirati ove institucije i u proceduru su poslale konkretne zakone u tom cilju", ukazao je i dodao da se time ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Prema Džaferovićevim riječima, secesionističkim aktivnostima se potkopava Dejtonski sporazum. Zbog toga je pozvao na nastavak angažmana, kako je rekao, međunarodne zajednice te je naglasio da se on do sada pokazao djelotvornim.

"Da bi se stanje normaliziralo potrebno je poništiti sve neustavne zakone i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz 10. decembra 2021. Potrebno je deblokirati rad državnih institucija", ukazao je.

Naveo je da su politički predstavnici iz RS-a nakon pritiska međunarodne zajednice počeli dolaziti na sjednice državnih institucija, ali da odbijaju raditi u punom kapacitetu. Smatra da to predstavlja ublaženu blokadu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je pozvao da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji konstatirajući da će se time stabilizirati stanje u zemlji te da će se time podstaknuti na nastavak reformi.

Potcrtao je da postoji zabrinutost zbog naoružavanja Srbije te odnosa Hrvatske prema pitanju Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.Džaferović je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da produži misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini  

poručivši da je to "mehanizam za odvraćanje od tendencija kojima se može ugroziti mir".