VIJESTI | Januar 10, 2023

HARIS ŠABANOVIĆ: Dok svi pričaju o Dodikovoj neustavnoj paradi, Konaković priča o SDA!

Haris Šabanović predsjednik Asocijacije mladih SDA obratio se danas putem svoje facebook stranice Elmedinu Konakoviću povod njegovih jučerašnjih izjava o SDA. Njegovu izjavu prenosimo u teksu:

HARIS ŠABANOVIĆ: Dok svi pričaju o Dodikovoj neustavnoj paradi, Konaković priča o SDA!
Milorad Dodik koalicioni partner i miljenik Elmedina Konakovića, s kojim gleda utakmice, grli ga pred kamerama i prividno relaksira političke odnose, jučer je organizovao još jednu proslavu tzv. Dana RS-a, uprkos činjenici da je Ustavni sud BiH stavio van snage entitetski zakon kojim je definisan taj praznik.
Dok osude zbog pokušaja potkopavanja države Bosne i Hercegovine i skandaloznog odlikovanja Putinu pristižu sa svih strana, Konaković i dalje priča o SDA.
U želji da ostane aktuelan, a pri tome ne povrijedi svog novog šefa, Konaković je objavio davnašnje izjave i stavove predsjednika i funkcionera SDA o obilježavanju 9. januara, previdivši da je presuda Ustavnog suda BiH kojom je tzv. Dan RS-a proglašen neustavnim objavljena mnogo kasnije, upravo po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
Neistinit je i Konakovićev navod o tome kako njegov NIP “nikada ne mijenja stavove o važnim temama, ne skuplja poene i ne trguje”. Istina je da Konaković ni sam više ne zna šta kome priča i šta obećava. Njegova stranka je prije pola godine od Ustavnog suda BiH saopštenjem za javnost tražila zabranu radova na izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela, da bi u jeku koalicionog dodvoravanja Dodiku, Elmedin Konaković izjavio kako se “taj projekat treba realizovati”. U jednom ipak ima pravo, a to je da “naš narod ne pamti kratko i da su medijski arhivi dostupni.”
U tome i jeste nevolja Konakovićeve političke prakse: onaj ko ne govori istinu, sebi ne može priuštiti loše pamćenje!