VIJESTI | Januar 26, 2023

Haris Šabanović pozvao javnost u Hercegovini da prati glasanje: "U budžetu Vlade FBiH, Bošnjaci u Hercegovini više ne postoje"

Povodom održavanja prve redovne sjednice Predstavničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana danas, javnosti se putem svoje facebook stranice obratio obratio Haris Šabanović, predsjednik AM SDA Bosne i Hercegovine i zastupnik u Parlamentu FBIH. Njegovu izjavu prenosimo u tekstu:

Haris Šabanović pozvao javnost u Hercegovini da prati glasanje: "U budžetu Vlade FBiH, Bošnjaci u Hercegovini više ne postoje"

Povodom održavanja prve redovne sjednice Predstavničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana danas, javnosti se putem svoje facebook stranice obratio obratio Haris Šabanović, predsjednik AM SDA Bosne i Hercegovine i zastupnik u Parlamentu FBIH.

"Danas smo održali prvu redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Razmatrali smo budžet FBiH za 2023. o kojem ćemo sutra glasati, naročito o amandmanima. 
Pred sami kraj rasprave, dobili smo 50 usaglašenih amandmana od strane HDZ-a i Osmorke. Poruke tih 50 amandmana su sljedeće:


1. Sve procese vodi strogo i isključivo HDZ.

2. Ovoj parlamentarnoj većini više nisu bitne željeznice, jer su im uskratili 10 miliona. 

3.Ova parlamentarna većina diže ruke da nam ne trebaju letjelice za gašenje požara. Parlament FBiH su pretvorili u općinsko vijeće, pa se “odobrovoljavalo” zastupnike da podrže budžet podržavajući razne projekte sa nivoa mjesne zajednice. Požare ćemo gasiti kanisterima, jer je ova ekipa svih tih 30 miliona “realocirala”. Sjajna poruka Hercegovini. 

4. Od staklene banke i njenog stavljanja u funkciju za potrebe Vlade FBIH nema ništa. 9 miliona dosad utrošenih, a ovih 30 dodatnih planirano budžetom će se “realocirati” - između ostalog 2 miliona za stadion Zrinjskog, pod krinkom gradske dvorane. Veležu od osmorke cijela NULA.

5. U budžetu Vlade FBiH, Bošnjaci u Hercegovini više ne postoje. 500.000 KM za Jablanicu, za druge sredine gdje su Bošnjaci prisutni ni marke. S druge strane, samo za opremanje MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona 9 miliona KM, kažu “za borbu protiv migranata”. Za SKB 7 miliona, za KB Safet Mujić i Opću bolnicu u Konjicu NULA. 

Klub SDA je promptno reagirao, i predložio drugačiji amandman, pa će kolege sutra imati priliku da se iskupe. U našem amandmanu se nalazi i SKB, i KB Safet Mujić i Opća bolnica Konjic.
Pozivam javnost da sutra pomno prati kako će o budućnosti FBiH glasati svi zastupnici u Parlamentu. Naročito pozivam javnost Hercegovine da prati glasanje zastupnika iz Hercegovine, koji će svojim glasovima odlučiti da li su Bošnjaci Hercegovine zvanično izbrisani u njihovim planovima."

Poručio je Šabanović te pozvao građane da pomno prate sutrašnju sjednicu. Važno je napomenuti da je gore pomenuta Suada Halilović u federalni parlament ušla preko komenzacijske liste Naroda i pravde, a na sva ova dešavanja samoproglašeni "zaštitnik Hercegovine i običnog puka" lider Naroda i pravde u Hercegovini, Omer Hujdur šuti kao zaliven.