VIJESTI | Januar 18, 2023

HARIS ZAHIRAGIĆ: Odbijanjem prijedloga Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda suspendovana je volja bošnjačkog naroda!

Putem svoje zvanične facebook stranice danas se oglasio Haris Zahiragić povodom današnjeg glasanja za rukovodstvo Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine na kojem je odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka, njegovu izjavu prenosimo u tekstu

HARIS ZAHIRAGIĆ: Odbijanjem prijedloga Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda suspendovana je volja bošnjačkog naroda!

Putem svoje zvanične facebook stranice danas se oglasio Haris Zahiragić povodom današnjeg glasanja za rukovodstvo Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine na kojem je odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka, njegovu izjavu prenosimo u tekstu:

"Upravo je u Domu naroda Parlamenta FBiH odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma. To je do sada neviđen presedan. Time je suspendovana politička volja, ne SDA kao pobjedničke stranke, nego volja većinskog naroda oličena kroz Klub Bošnjaka!
Protiv izbora kolegice Aide Obuće, a za prijedlog NIP-ovog delegata, glasali su delegati Osmorke, HDZ-a i SNSD-a. Svako loše, za nešto dobro, pa je tako, svjesno ili ne, HDZ ovakvim glasanjem odustao od principa legitimnog predstavljanja kroz klubove naroda, što me, iskren da vam budem, zapravo i raduje.
Svaki štap ima dvije strane, toga neka se sjete nekada u budućnosti. Također, Osmorka je potvrdila opredjeljenje da poštuje volju Kluba Hrvata, čak i Kluba Srba u Federaciji, ali da potpuno ignorišu volju Kluba Bošnjaka. Bošnjaci će im, siguran sam, to zapamtiti.
Ono što je svakako pozitivno jeste to što smo predali na protokol Doma naroda prijedlog sa 13 potpisa bošnjačkih delegata za Predsjednika/Potpredsjednika Federacije. Dakle, jedini kandidat za rukovodstvo Federacije iz reda bošnjaka je SDA-ov Refik Lendo. Šta to znači?
To znači da se Vlada FBiH, uprkos nikada većim pritiscima iz dijela međunarodne zajednice - koji su izašli iz okvira demokratske i diplomatske kulture, ipak neće moći izabrati bez političke volje SDA - što od samih izbora i najavljujemo."
Rekao je Zahiragić.