VIJESTI | Juni 8, 2023

Ismet Lulić bi da ujedinjuje Hrvate, a razjedinjuje Bošnjake

Uprkos više najava predsjednika KO HDZ-a Stjepana Boškovića da će vlada HNK biti formirana, još uvijek dogovora o uspostavi nove skupštinske većine nema ni na vidiku. Iako su navodno HDZ i Trojka bili blizu postizanja dogovora, nakon odluke rukovodstva Demokratske fronte da ne učestvuje u toj priči, situacija se u potpunosti promijenila. Vidno razočarani zastupnici SDP-a i NiP-a, a posebno Ismet Lulić koji je ujedno predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK pozvao je “u pomoć” Hrvatsku republikansku stranku, koja je prije par dana tražila osvjetljenje Starog mosta u bojama Zrinjskog, a prije toga su tražili preusmjeravanje sredstava namijenjenih za FK Velež Zrinjskom.

Ismet Lulić bi da ujedinjuje Hrvate, a razjedinjuje Bošnjake

Uprkos više najava predsjednika KO HDZ-a Stjepana Boškovića da će vlada HNK biti formirana, još uvijek dogovora o uspostavi nove skupštinske većine nema ni na vidiku. Iako su navodno HDZ i Trojka bili blizu postizanja dogovora, nakon odluke rukovodstva Demokratske fronte da ne učestvuje u toj priči, situacija se u potpunosti promijenila.

Vidno razočarani zastupnici SDP-a i NiP-a, a posebno Ismet Lulić koji je ujedno predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK pozvao je “u pomoć” Hrvatsku republikansku stranku, koja je prije par dana tražila osvjetljenje Starog mosta u bojama Zrinjskog, a prije toga su tražili preusmjeravanje sredstava namijenjenih za FK Velež Zrinjskom.

Lulić je raspoložen biti jedan od dva Bošnjaka koji bi podržao takvu vladu, dok priziva “svehrvatsko jedinstvo” i moli sve zastupnike HDZ-a, HDZ1990 i HRS-a, tačnije njih 16, da ih prime u takvu vladu, a sama konstalacija odnosa 16-4 u Skupštini dovoljno govori u kakvoj bi poziciji bili Bošnjaci.

S druge strane, gostujući u emisiji “Dan uživo” na N1 televiziji, Lulić je jučer rekao kako se ne smije dopustiti da na vlasti ostanu “kriminalne organizacije”, a na upit novinarke o kome se radi, rekao je da je to SDA nakon čega se zbunio zaboravljajući da želi praviti vlast sa HDZ-om.

Izgleda da su za Ismeta Lulića i slične samo Bošnjaci kriminalci, a da beskompromisno vjeruje HDZ-u i Draganu Čoviću. Površnom i potkapacitiranom Luliću smetaju i SDA i NES, sada mu smeta i DF, Željko Komšić. Svi oni mu smetaju, ali mu ne smeta ni HDZ, niti HDZ1990 niti HRS, koje moli da ih “prime” u kantonalnu vlast.