VIJESTI | Septembar 7, 2023

Iz OHR-a poručili da neće tolerisati bilo kakve napade na povratnike

Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i Ured visokog predstavnika (OHR) ih neće tolerirati - upozorili su iz OHR-a u izjavi za Fenu povodom aktualnih dešavanja u entitetu RS gdje su sve učestaliji napadi na povratnike

Iz OHR-a poručili da neće tolerisati bilo kakve napade na povratnike

Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju - poručuju iz OHR-a.


Podsjećaju da je pravo na povratak osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma. Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja.


Također, OHR navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uvjete koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih osoba, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.


Komentirajući zahtjeve udruženja žrtava da se konačno provede reforma policije u RS-u te osigura zapošljavanje većeg broja Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS-a, iz OHR-a poručuju da organi vlasti imaju tu obavezu
Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura - naglasili su.


Kako ističu, Bosna i Hercegovina je prešla dugačak put od završetka rata, to je sada država sa statusom kandidata na putu ka Evropskoj uniji i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima.


- Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem - poručuju iz OHR-a u izjavi za Fenu.