VIJESTI | Septembar 1, 2023

Iz SDA pozvali EUFOR da zaustavi proteste na entitetskoj liniji: To je vaša obaveza!

Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje poziv vlasti entiteta RS na današnje okupljanje građana na entitetskoj liniji i obustavu saobraćaja na 30 minuta, poručili su.

Iz SDA pozvali EUFOR da zaustavi proteste na entitetskoj liniji: To je vaša obaveza!

Ovim činom ne samo da se podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini - navode iz SDA.


Pozivali su EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva.


U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina. Ističemo da je ograničavanje kretanja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, ukoliko se saobraćaj preko međuentitetske linije obustavi, procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin - zaključuju.