VIJESTI | Oktobar 19, 2023

Izraelski ministar odbrane vojnicima: Uskoro će vam doći naredba, Gazu ćete vidjeti iznutra

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je vojnicima na granici s Gazom da će uskoro vidjeti Gazu iznutra, saopćio je njegov ured, što se čini kao naznaka da se bliži trenutak početka najavljene kopnene ofanzive.

Izraelski ministar odbrane vojnicima: Uskoro će vam doći naredba, Gazu ćete vidjeti iznutra

Gazu sada vidite izdaleka, a uskoro ćete je vidjeti iznutra. Dobit ćete naredbu - rekao je, kako se navodi u saopćenju.

Izrael je naredio da se više od milion Palestinaca evakuira na jug prije očekivanog kopnenog napada. Izraelska vojska je tokom vikenda objavila da je spremna za "značajnu" operaciju kopnom, morem i zrakom", ali nije precizirala kada će ofanziva biti pokrenuta.

Deseci hiljada vojnika nagomilali su se duž granice. The New York Times je prije nekoliko dana objavio kako su Izraelci planirali započeti kopneni napad tokom prošlog vikenda, ali je došlo do odgode zbog loših vremenskih uvjeta.

Najmanje 3.785 Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na pojas Gaze od 7. oktobra, objavilo je Ministarstvo zdravlja u četvrtak. U saopćenju ministarstva se navodi da je više od 12.000 ljudi ranjeno u izraelskim napadima. Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.