POLITIKA | Juni 8, 2021

Jazz Fest posvađao Vladu KS: NiP protiv NS-a, Konaković protiv Forte, SDP slučajni prolaznik

Vrhunac paradoksa bilo je saopštenje Naše stranke u kojem pozivaju Vladu na čijem je čelu premijer iz Naše stranke da se Jazz Fest mora podržati, kritikujući sami sebe. Dok su kritikovali sami sebe, iz Naroda i Pravde su poručili kako Forto može iz sredstava kojima raspolaže kao premijer podržati festival, prebacivajući mu lopticu. Sve to SDP nijemo posmatra kao slučajni prolaznik u Vladi Kantona Sarajevo.

Jazz Fest posvađao Vladu KS: NiP protiv NS-a, Konaković protiv Forte, SDP slučajni prolaznik

Nakon što se na društvenim mrežama oglasio direktor Jazz Festivala Edin Zubčević, koji je kritikovao Ministarstvo kulture i sporta i stranku Narod i Pravda, počela su politička prepucavanja unutar vladajuće sarajevske koalicije.

Zubčević je, u svom facebook statusu, naglasio da je oba puta kada je na vlasti bila stranka Narod i Pravda i oba puta kada je premijer bio Edin Forto iz Naše stranke napravljen presedan, te da je Jazz fest diskvalifikovan kao aplikant.

Uslijedila je lavina reakcija i podijeljenih komentara, a vrhunac paradoksa bilo je saopštenje Naše stranke u kojem pozivaju Vladu na čijem je čelu premijer iz Naše stranke da se Jazz Fest mora podržati, kritikujući sami sebe. Dok su kritikovali sami sebe, iz Naroda i Pravde su poručili kako Forto može iz sredstava kojima raspolaže kao premijer podržati festival, prebacivajući mu lopticu. Sve to SDP nijemo posmatra kao slučajni prolaznik u Vladi Kantona Sarajevo.

Edin Forto, premijer KS, rekao je kako festival nije podržan zbog administrativne greške, a ispravio ga je koalicioni partner zahvaljujući kojem je izabran, Dino Konaković koji je rekao da je netačno da se radi o administrativnoj greški, braneći ministarstvo na čijem je čelu kadar NiP-a.

Političko neznanje i dilentatizam vladajuće sarajevske koalicije tek poprima sve veće razmjere. Predstavljali su sebe kao novu, modernu, liberalnu koaliciju koja će Sarajevo "osloboditi i pretvoriti iz kasabe u moderan evropski grad" pokušavajući da predstave SDA nazadnom i ruralnom, koja od Sarajeva pravi kasabu, zaboravljajući da je Jazz festival počeo u vrijeme vladavine SDA i da nikada nije izostala podrška kantonalne Vlade koju je predvodila SDA.