POLITIKA | Decembar 5, 2022

Kako je Milorad Dodik postao selektor bošnjačke reprezentacije?

Nakon nekoliko posjeta Mostaru i odlazaka na noge Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a i HNS-a, sinoć je snishodljivi Elmedin Konaković otišao na noge i Miloradu Dodiku s kojim je gledajući utakmicu Igokee, razgovarao o formiranju valsti na državnom nivou.

Kako je Milorad Dodik postao selektor bošnjačke reprezentacije?

Nakon nekoliko posjeta Mostaru i odlazaka na noge Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a i HNS-a, sinoć je snishodljivi Elmedin Konaković otišao na noge i Miloradu Dodiku s kojim je gledajući utakmicu Igokee, razgovarao o formiranju valsti na državnom nivou.

Stranke tzv. Osmorke već su izgubile kompas i dotakle moralno dno, pogazili su sve principe koji očito nikada nisu ni postojali, pogazili su svoje riječi i sva obećanja te su izgubili moralno pravo bilo kakve vrste kritike prema Stranci demokratske akcije koju su godinama optuživali da je u koaliciji i partnerstvu s Čovićem i Dodikom, s HDZ.-om i SNSD-om, da im je nešto popustila ili dala. Optuživali su Izetbegovića zbog potpisanog Mostarskog sporazuma, potom su svoju kampanju gradili na tome da će Izetbegović isporučiti Izborni zakon zbog mjesta svoje supruge, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

I gle čuda, izbori prođoše, ništa se od toga nije desilo niti se dešava. Jedino što se dešava jeste neprincipijelna koalicija izbornih gubitnika koji su se ujedinili kako bi s vlasti maknuli Stranku demokratske akcije i Demokratsku frontu koje zajedno predstavljaju skoro pola miliona građana, i to onog patriotskog dijela i bloka. Prema vlastitom priznanju Dragana Čovića, s Izetbegovićem i sa SDA neće jer ne može dobiti ono što želi, navodno se Izetbegović ne pridržava potpisanih sporazuma, pa će zato sada u koaliciju sa Osmorkom, od koje će izgleda dobiti sve što poželi.

Osmorka se, s druge strane, hvali potpisanim koalicionim sporazumom koji navodno predstavlja programsku platformu, čime direktno vrijeđaju inteligenciju građana, a time i vlastitih glasača, kao da je odjednom jedino bitno s HDZ-om razgovarati tako što će potpisati nekakav papir. U međuvremenu, HDZ i SNSD su dogovorili koaliciju na državnom nivou, a Milorad Dodik je bahato zajedno sa Čovićem na jednoj press konferenciji rekao da će oni izabrati ko će od muslimana ući u vlast.

I tako i bi. Milorad Dodik je izabrao ko će od muslimana u vlast. Izabrao je grupu od osam stranaka i tako postao selektor bošnjačke reprezentacije. Slavodobitno je poručila visoka funkcionerka SNSD-a Snježana Novaković-Bursać kako je istina da je SDA osvojila najviše glasova, ali da Osmorka za razliku od SDA ne postavlja nikakve uslove. I to je vjerovatno tačno. To je taj neviđeni, novi, prehrabri i prečasni koncept na bh. političkoj sceni kojeg je dugo najavljivao Elmedin Konaković, kada sjedne za stol sa Dodikom i Čovićem. Koncept je to u kojem Osmorka ništa ne traži, samo daje, da bi s vlasti maknula SDA i zauzela te pozicije.

Već na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Osmorka je birala promjene, pa su tako umjesto Nebojše Radmanovića, Denisa Zvizdića i Borjane Krišto, u rukovodstvo državnog parlamenta izabrali Nebojšu Radmanovića, Denisa Zvizdića i Marinka Čavaru. Dakle, umjesto Krišto izabran je Čavara, sa američke crne liste koji je 4 godine blokirao Federaciju. I za to je adekvatno nagrađen. Promjena se desila, Osmorka je slavodobitno poručila. Možda Borjana Krišto više neće biti u rukovodstvu državnog parlamenta, ali će zato biti predsjedavajuća Vijeća ministara. Također promjena, reći će iz Osmorke. Lidija Bradara će na mjesto predsjednice Federacije. S čuvene fotografije na kojoj se sa osuđenim ratnim zločincem Darijom Kordićem nalaze Čović, Krišto, Čavara i Bradara, jedino još uvijek Dario Kordić nije predložen na neku od pozicija, a vjerovatno bi ga Osmorka podržala. Principijelno. S karakterom. I uvjeravali bi nas kako je to novi koncept i promjena.

Tako je Čović postao vladar Federacije Bosne i Hercegovine, a Milorad Dodik selektor bošnjačke reprezentacije, jer je izabrao ko će od muslimana biti u vlasti, kako je i obećao.