EKONOMIJA | Januar 23, 2022

Kriptovalute u padu zbog propasti kineske kompanije

Cijene kriptovaluta su pale zbog opće rasprodaje, potaknute brigom o tome da će propast kineskog nekretninskog diva Evergrande Group ujedno potaknuti i svjetsku krizu.

Kriptovalute u padu zbog propasti  kineske kompanije

Bitcoin je pao na 30.078,68€ , nakon što se počeo oporavljati i nakon što je držao vrijednost od oko 56.000 eura zadnjih dana. Eter je u padu više od 16%, ispod 2.100 eura. Cardano i Solana su u minusu 5-6%, Dogecoin i više, dok su Decentraland i Stellar izgubili skoro 10% vrijednosti. Cijelo tržište je u crvenom od trenutka kada je objavljen (pred)bankrot Evergrandea. 

Sve veća povezanost financijskih tržišta s kriptovalutama

S druge strane, berze praktički ni na koji način nisu reagirale na propast kineskog giganta. Čak i berza u Šangaju nije imala nikakvu reakciju, kao ni ostatak azijskih berzi. Za sada berze procjenjuju da će se potpuni bankrot Evergrandea (trenutno su u fazi koju se može nazvati "predbankrot") izbjeći ili će kineska vlast sanirati i ograničiti širenje negativnih učinaka na ostatak ekonomije. Izgleda da su dionička tržišta zabrinutija oko objave stope inflacije za 11. mjesec u SAD-u, što će biti objavljeno kasnije tijekom dana. 

Iako nije rijetkost da kriptovalute ne rastu/padaju u skladu s dionicama, povezanost je sve jača i korelacija je relativno jaka još od početka prošle godine. Razlog je taj što kriptovalute sve više postaju dio financijskog tržišta i investitori koji sudjeluju na berzama sve više ulažu i u tržišta kriptovaluta. Propast Evergrandea je, izgleda, iznimka tog pravila, ali to ne mijenja činjenicu da kriptovalute postaju sve više isprepletene s financijskim tržištima.