VIJESTI | Decembar 18, 2022

Milorad Dodik prezadovoljan Osmorkinim ustupcima: Dobio je ministarstva finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao i ministarstvo sigurnosti.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da je s HDZ-om i Osmorkom dogovoreno da njegovoj stranci pripasti ministarstva finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglica, kao i ministarstvo sigurnosti.

Milorad Dodik prezadovoljan Osmorkinim ustupcima: Dobio je ministarstva finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,  kao i ministarstvo sigurnosti.

Dodik je rekao da je Ministarstvo sigurnosti od posebnog značaja za RS, čija politika u vezi sa migrantima ne korespondira u značajnom obimu sa evropskom, niti sa politikom u drugom dijelu BiH.

Govoreći o Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglica, Dodik je naveo da tu ima dosta programa pomoći izbjegličkoj populaciji ili onima moji se vraćaju putem izgradnje stambenih i drugih objekata.

On je naveo da će, za razliku od dosadašnjih praksi, institucije BiH biti formirane već u prvoj polovini januara iduće godine.

"Do Nove godine će otpočeti procedura, ali imajući u vidu proceduralne stvari, protokole, zakazivanja i ostalo, u prvoj polovini januara i formalno će biti izabrano Vijeće ministara", najavio je Dodik.

Dodik je rekao da članstvo BiH u NATO nije dio dokumenta koji su potpisali, niti se NATO preferira u bilo kom pogledu.

"Naše osnovne, bazične politike ostaju iste. NATO neće imati našu podršku za članstvo BiH. Vidim da neki kažu da je to prihvaćeno. Nije tačno", istakao je Dodik.

One koji govore o tome, kaže Dodik, najbolje demantuju funkcioneri NATO koji kažu da svaka odluka o integracijama mora da bude usvojena na nivou BiH.

"Ništa nije odlučeno. Mi to nećemo, mi pratimo Srbiju. I vjerujem da je, kako se stvari odvijaju, sve manje mogućnosti da mi budemo dio tog saveza", rekao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da, sada, kada je dogovor sa partnerima iz Federacije BiH napravljen, očekuje da budu odblokirani i svi razvojni projekti u Republici Srpskoj koji su, zahvaljujući stavu SDA, bili zaustavljeni.