DRUŠTVO | Juni 24, 2022

Miomirka Melank i jeftini pokušaji pravdanja islamofobije

Satima već u javnom prostoru traje diskusija o mailu zastupnice Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH, Miomirke Melank, koja je ezan okarakterisala kao “bezobrirno ispiranje mozga”.

Miomirka Melank i jeftini pokušaji pravdanja islamofobije

Satima već u javnom prostoru traje diskusija o mailu zastupnice Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH, Miomirke Melank, koja je ezan okarakterisala kao “bezobrirno ispiranje mozga”.

U spornom mailu upućenom na adresu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, naslovljen sa “ezan” napisala je, između ostalog, kako je zvuk ezana “bezobrazno ispiranje mozga”. Nakon pritiska javnosti, napisala je i paušalno i nikakvim dokazima niti činjenicama potkrijepljeno obrazloženje gdje kaže kako je to jedan od brojnih stavova koje je prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH.

Dalje navodi kako su o svom doživljaju govorili vjernici svih konfesija, kao i ateisti, te da su stavovi anonimni i da su se trebali koristiti za potrebe performansa. Ništa više nije naglasila, niti je naglasila koji performans, kada se, kako i zašto održao, kako se tačno naziva performans i slično. Ništa s ničim potkrijepljeno -Kada, kako, zašto, za koga se radilo istraživanje i koja je tačno svrha samog istraživanja? Ko je njena ciljna skupina ispitanika, osim ove paušalne i nadasve nepotpune informacije?

Njeno pravdanje je atak na svakoga ko je u životu makar jednom radio anketiranje i istraživanje, uopšteno ispitivanje javnog mišljenja o nekim pojavama, procesima i slično. I naravno, osoba koja SA SVOG maila bez ikakvog priloga u istom o uzorku i statistici svog istraživanja šalje par rečenica, kaže kako to nisu njeni stavovi. Konfuzno?

Dojučerašnja stranačka kolegica pomenute zastupnice, umjetnica Amra Zulfikarpašić, komentarisala je cijelu situaciju za Politički.ba: “Ova objava (“umjetnički performans”) je iz vremena kad je Miomirka Mikanović Melank radila kao sekretarica u ULUPUBIH-u. Očito da je zloupotrijebila mail adresu udruženja ali pošto je ubrzo ušla u Federalni parlament i napustila radno mjesto sekretarice ULUPUBIH-a, smatrali smo da se Naša stranka, koju Miomirka zastupa u Federalnom parlamentu, treba tim baviti. Tada sam Miomirkinu objavu poslala predsjedniku i potpredsjedniku stranke, ali reakcija je izostala”

Dakle, pomenuti mail je iz perioda 2018 godine, sudeći po dokazima nekadašnje članice Zulfikarpašić, a o svemu je i sam vrh Naše stranke bio obaviješten i ovu vrstu islamofobije su uredno izignorisali. Zanimljivo da se ignorišu islamofobični ispadi članstva stranke koja sebe naziva liberalnom strankom koja poštuje ljudska prava i slobode.

Preuzeto sa Konjic.live