KULTURA | Juli 1, 2021

Mostarski slikar Edin Behram: Svoju prvu izložbu posvetio sam herojima - i onima koji su sa nama i onima koje čuvamo od zaborava

Mostarski slikar Edin Behram: Svoju prvu izložbu posvetio sam herojima - i onima koji su sa nama i onima koje čuvamo od zaborava

Prva samostalna izložba autora Edina Behrama, pod nazivom „MOSTARSKA GUERNICA“
(ulje na platnu) održana je u Muzeju Hercegovine Mostar (spomen kuća Džemal Bijedić) u srijedu, 30.06.2021. godine.
Svoj umjetnički izraz simboličkog naziva „Gurnica“, mladi autor iskazuje kao progresivnu i nadahnutu društveno-političku poruku. Iako rođen poslije zadnjeg rata, ratnu historiju svoga grada slika kao vrhunac borbe u odbrani domovine ali i istrajavanja u odbrani ljudskih vrednota. U kulturi pamćenja definira svoj stav. To nije samo deklarativno odavanje počasti žrtvama već i kritičko suočavanje sa prošlošću i njenom, ideološki motiviranom nasilju...

Tim povodom razgovarali smo sa mladim slikarom Edinom Behramom.

Gospodine Behram, na samom početku hvala Vam što govorite za portal Inat.ba. Sutra će biti Vaša prva samostalna izložba slika, recite nam kakav je osjećaj pred prvu izložbu?


- Hvala Vama što ste me pozvali, zadovoljstvo mi je! Lijepo je vidjeti kako Mostar opet cvjeta u umjetnosti, i kako se rađaju novi mladi umjetnici koji doprinose svome gradu. Kada vidim sve to, osjećaj je prelijep.

Iako ste rođeni poslije završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu i Vaš grad Mostar, Vaš glavni motiv za slikanje i izložbu je upravo taj period – period agresije. Kakva je Vaša poruka mladim ljudima Vaših godina ili još mlađima kada je u pitanju kultura sjećanja i pamćenja?


- Sama izložba predstavlja jedan antiratni simbol, oličenje mira, baš kao što je to uradio Pablo Picasso. Mlade treba podsticati na blagostanje da se to više ne ponovi u ovako lijepom gradu kao što je Mostar. Ali da uvijek trebaju znati istinu, što sam ja slikovito zapečatio.
 
Kazali ste da je izložba simboličnog naziva “Mostarska Guernica”. Zašto baš taj naziv Vaše prve samostalne izložbe?


- Guernica je spoj rata i umjetnosti, antiratni simbol koji je naslikao proslavljeni umjetnik Pablo Picasso. Dakle to je spoj razrušenog grada, umjetničke slike, i umjetnika koji je to nacrtao.
 
 
Vaša izložba je simbolično 30. juna, na dan deblokade sjevernog dijela Mostara i velike pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kako gledate na taj događaj i kakvi su Vam budući planovi kada su u pitanju slične izložbe?


- Doslovno, umjetničku izložbu posvetio sam onima koji su sa nama, i onima koji više nisu sa nama, ali jesu, tu leže u našim srcima sačuvani od zaborava. Zahvaljujući njima, mi danas koliko toliko mirno živimo. A kako gledam na taj događaj koji se desio, vidjet ćemo na slici koju sam posvetio našem heroju Mithadu Hujduru Hujki. Što se tiče mojih planova, sve zavisi od podrške kako se pokaže na terenu. Kvalitetna djela zahtjevaju kvalitetna sredstva da bi se postigao cilj. Smatram da ne treba živjeti u prošlosti, treba se prisjećati, trebamo naučiti iz grešaka koje smo napravili u prošlosti, da bi nam bilo bolje u budućnosti. Saburom do cilja, a cilj je miran i uspješan put!
Hvala na pozivu!