VIJESTI | Oktobar 29, 2023

Na džamiju u Oxfordu bačeni kanisteri s benzinom s natpisom "Izraelske odbrambene snage"

Centralna džamija u Oxfordu (COMS) u Engleskoj oskrnavljena je bacanjem dvije kante benzina na kojima je pisalo "IDF", engleska kratica za Izraelske odbrambene snage, javlja Anadolu.

Na džamiju u Oxfordu bačeni kanisteri s benzinom s natpisom "Izraelske odbrambene snage"

U saopćenju COMS-a navedeno je da je jedna osoba u subotu biciklom prišla vanjskim vratima džamije i preko vrata prema džamiji bacila dvije crvene kante benzina s natpisom IDF.

Objavili su i da je sjekirom napadnut i jedan član zajednice.

- Nakon gnusnog islamofobnog incidenta koji se dogodio prošle sedmice s našim članom zajednice, koji je udaren po glavi i ruci sjekirom, sa žaljenjem vas obavještavamo da je danas terorista napao našu džamiju - navedeno je iz COMS-a.

Upozorili su žene i samce da budu oprezni dok idu na molitve i vraćaju se s nje.

Savjetuju im da u slučaju susreta obavijeste policiju bez ikakve svađe i, ako je moguće, snime trenutak napada kamerom.

Smatraju da se napad dogodio zbog palestinske zastave koja je obješena ispred džamije u znak podrške narodu Gaze koji je pod izraelskim napadima od 7. oktobra.

- Ovaj pokušaj da nas zastraše neće naići na odgovor. Nastavit ćemo koristiti svoje demokratsko pravo da pokažemo solidarnost s nedužnim Palestincima koji su nezakonito ubijeni bez razlike - naveli su iz COMS-a.

Poručili su da će poduzeti dodatne sigurnosne mjere za sigurnost njihovih zajednica.

- Naša nas vjera uči da je ljudski život vrijedan. Molimo se za sve civile koji su ubijeni u Gazi i Izraelu - dodali su.