DRUŠTVO | Juni 26, 2022

Napad na bošnjačke povratnike u Mostaru: "Gdje ste Bošnjaci, da vas bijemo"

Jutros oko 00:10 sati došlo je do napada na bošnjačke povratnike u mostarskom naselju Brkanovo brdo od strane navijačke skupine “Ultras Mostar”.

Napad na bošnjačke povratnike u Mostaru: "Gdje ste Bošnjaci, da vas bijemo"

Jutros oko 00:10 sati došlo je do napada na bošnjačke povratnike u mostarskom naselju Brkanovo brdo od strane navijačke skupine “Ultras Mostar”. Prema navodima svjedoka, mještana Brkanovog brda, oko ponoći, u naselje se dovezlo pet vozila sa oko 20 pripadnika navijačke skupine Ultras naoružanih palicama, motkama i hladnim oružjem. U naselju su se zadržali određeno vrijeme uzvikujući pogrdne parole i slogane na račun povratničkog bošnjačkog stanovništva.

Nakon što su pripadnici Policijske uprave Mostar, na poziv građana izašli na lice mjesta, osumnjičeni su se razbježali. Privedene su tri osobe hrvatske nacionalnosti: M.LJ. (36 godina), M.A. (25 godina) i P.Dž. (24 godine), a napadači su iza sebe ostavili i tri vozila od kojih jedno u vlasništvu izvijesnog S.B. (31 godina) inače člana mladeži HDZ-a.

Nakon isptivanja u prostorijama policijske stanice Centar u Mostaru, uhapšeni su pušteni na slobodu.

Važno je napomenuti da su bošnjačke porodice Brkanovog Brda prošle kroz veliku torture za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naime, većina bošnjačkog stanovništva ovog naselja bila je prisilno zatvorena u zloglasnom logoru Heliodrom, kroz kojeg je prošlo na hiljade hercegovačkih Bošnjaka.