DRUŠTVO | Januar 7, 2022

Nositelji evropskih vrijednosti: Jutros u Mostaru ponovo fašistički grafiti, jučer u entitetu RS zastrašivanje povratnika Bošnjaka

Jutros je u gradu na Neretvi osvanula nova vijest - ponovo su vandali na Partizanskom spomen obilježju išarali fašističke i nacističke simbole, jer su valjda za njih to evropske vrijednosti.

Nositelji evropskih vrijednosti: Jutros u Mostaru ponovo fašistički grafiti, jučer u entitetu RS zastrašivanje povratnika Bošnjaka

Prije svega nekoliko dana svjedočili smo prelijepoj gesti mostarske bošnjačke porodice Jašarević koja je sačuvala dvije stare pravoslavne ikone i uručila ih mostarskom pravoslavnom svećeniku.

Istovremeno, svjedočimo divljanjima, uznemiravanjima, četničkim skandiranjima, nacionalističkim ispadima, pa čak i pucnjima iz automatskog oružja u entitetu RS, a sve s ciljem zastrašivanja i provokacije bošnjačkih povratnika.

"Ne volim te Alija, zato što si balija. Odnijela ti Drina...", pucnji i zastrašivanje ispred džamije u Janji, četničko okupljanje u Višegradu. To je rezime jučerašnjeg dana u kojem su pravoslavci slavili Badnje veče.

Zabrinjavajuća je i sramna šutnja pravoslavnih svećenika na ove događaje, a pogotovo mostarskih, koji su uvijek imali zaštitu od strane uleme i Islamske zajednice koja je pokazivala širokogrudnost i dobročinstvo, o čemu su svjedočili brojni događaji iz prošlosti.

Jutros je u gradu na Neretvi osvanula nova vijest - ponovo su vandali na Partizanskom spomen obilježju išarali fašističke i nacističke simbole, jer su valjda za njih to evropske vrijednosti. Ukoliko Evropa i njeni zvaničnici budu i dalje indolentni i pasivni na ovakve fašističke i četničke ispade sa islamofobnim obilježjima, onda je šutnja znak odobravanja, a Bošnjaci kao autohtoni evropski narod trebaju zauzimati drugačije stavove, jer se postavlja pitanje: da li Evropska unija uopšte želi Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su Bošnjaci većina, a islam dominantna religija?

Daleko nam kuća, od islamofobne Evrope bila...