DRUŠTVO | Decembar 15, 2021

Nova turistička atrakcija u Mostaru

Na devetom kilometru puta M.6.1. Mostar – Nevesinje, tačnije nakon naselja Dračevice, izgrađena je nova turistička atrakcija, vidikovac Dračevice.

Nova turistička atrakcija u Mostaru
Nova turistička atrakcija u Mostaru
Nova turistička atrakcija u Mostaru
Nova turistička atrakcija u Mostaru
Nova turistička atrakcija u Mostaru
Nova turistička atrakcija u Mostaru

Na devetom kilometru puta M.6.1. Mostar – Nevesinje, tačnije nakon naselja Dračevice, izgrađena je nova turistička atrakcija Vidikovac: Dračevice.

Mjesto koje prvenstveno služi kao saobraćajna poveznica Mostar – Podveležje – Nevesinje, pored svoje primarne namjene, također nudi i mogućnost uživanja u prirodnom ambijentu, kao i realističan doživljaj dugogodišnje historije Bosne i Hercegovine. Novoizgrađeni vidikovac Dračevice nalazi se na starom austrougarskom putu, koje je već dugi niz godina služio kao mjesto za nelegalno odlaganje krutog otpada. Mjesto koje je izbjegavano u širokom luku, zbog zapuštenosti i praljavštine.

 Zapušteni austrougarski put postao je zaboravljen od većine, pa i lokalnog stanovništva, iako svojim položajem nudi panoramski pogled koji se pruža od mjesta Dračevice, preko kraškog polja zasađenog vinovom lozom do Podgrađa u podnožju, te Kosora i Blagaja. Možete vidjeti i rijeku Bunu, gotovo čitavim tokom. Najveća turistička atrakcija jeste svakako Stari grad Blagaj, nijemi svjedok hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine. 

 Članovi Udruženja korak naprijed od svog osnivanja organizuju druženje članova i simpatizera za Dan državnosti, tako da je prošle godine na ovaj državni praznik, očišćen jedan dio austrougraskog puta gdje smo imali tradicionalno druženje članova, a zahvaljujući primamljivom ambijentu izrodila se ideja o pravljanju vidikovca.

 „Udruženje nema stalnih prihoda, pa smo aplicirali na više Javnih poziva radi realizacije ovog projekta. Našu ideju je prepoznalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te pomoglo financijski ovaj projekat. Projekat je rađen u više faza. U prvom dijelu smo očistili divlje deponije, te uredili austrougraski put u dužini 500 metara, koji je postao prohodan nakon dugo vremena. Već nakon čišćenja i uređivanja puta zatekli smo prve kampere, što nam govori o perspektivi ovog mjesta. Također tokom relizacije projekta svakodnevno smo viđali turiste i lokalno stanovništvo, te se nadamo da će biti još posjećeniji nakon realizacije cjelokupne ideje“ istakao je predsjednik Udruženja Amar Džiho.

 Naša država ima veliki turistički potencijal, nadamo se da će i ovaj projekat doprinijeti turističkoj ponudi Grada Mostar, kao i da će poslužiti stanovništvu za odmor i relaksaciju.