POLITIKA | Juli 19, 2022

Obavljene konsultacije između OHR-a i Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona

Saopćeno je da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade

Obavljene konsultacije između OHR-a i Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona

Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića izvršili su konsultacije u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Zaključeno je da će Komšićev kabinet dostaviti kancelariji visokog predstavnika zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, saopćeno je da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH.

U Uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta već danima se uveliko priča o nametanju izborne reforme. Jedina tema je potencijalna intervencija visokog predstavnika u izborni zakon i nametanje odredbi koje politički predstavnici u prethodnom periodu nisu uspjeli dogovoriti.