POLITIKA | Novembar 7, 2022

OTKRIVAMO: U dva kantona s posebnim režimom vlast će formirati SDA i HDZ

U Srednjobosanskom kantonu pobjednik je SDA dok je HDZ pobjednik u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Matematika je posve jasna: u oba kantona SDA i HDZ su neizbježni jer je potrebno osigurati dvotrećinsku podršku.

OTKRIVAMO: U dva kantona s posebnim režimom vlast će formirati SDA i HDZ

Kad je u pitanju Srednjobosanski kanton (SBK), izborna matematika kaže kako su SDA i HDZ neizbježni kod formiranja vlasti: SDA ima 11 mandata, a HDZ 8, i za formiranje vlasti potrebna im je još samo jedna ruka.

U ovom kantonu SDP ima 4, NiP 3, koalicija DF-a i GS-a 2, kao i koalicija HDZ-a 1990 i HSP-a. Jasno je dakle da su SDA i HDZ neizbježni. Po svemu sudeći, HDZ će nedostajući mandat potražiti kod HDZ-a 1990 i HSP-a.   

Novi premijer u Srednjobosanskom kantonu biće iz reda SDA, a predsjednik Skupštine iz reda HDZ-a.   

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) HDZ je vodeći sa 11 mandata, dok je SDA drugoplasirana stranka sa 7 mandata. Dakle, obje stranke zajedno imaju 18 mandata i potrebne su im još samo dvije ruke za dvotrećinsku većinu.   

U ovom kantonu, SDP ima 3 zastupnika, Komšićev DF 2, dok po jedan mandat imaju Narod i pravda i Narodni evropski savez (NES).  

Kako HDZ neće u vlast sa DF-om, gotovo je izvjesno da će nedostajuće mandate ponovo potražiti kod HDZ-a 1990 koji ima 3 mandata.

Novi premijer HNK biće iz reda HDZ-a, a predsjednik Skupštine iz reda SDA.

Saznaje Slobodna Bosna.