VIJESTI | Juni 7, 2023

Prizivanje HRS-a u svehrvatsku koaliciju - ko je nova Boška Ćavar: Ismet Lulic ili Omer Hujdur?

Uprkos najavama, ni nakon današnjeg dana nije postalo jasno ko će činiti novu vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Evidentno je da hercegovačka Trojka više ne postoji te da SDP i NiP nisu mogli osigurati 6 potpisa za novu Vladu HNK. Iako su itekako zainteresovani za formiranje vlasti sa HDZ-om, postavlja se logično pitanje kako to misle izvesti sa svega 4 zastupnika, nakon jučerašnje odluke rukovodstva DF-a. Takvu vladu bi morao podržati čitav Hrvatski narodni sabor, što u prevodu znači 16 zastupnika HNS-a i samo 4 zastupnika SDP-a i NiP-a, što samo po sebi dovoljno govori o omjeru snaga i konstalaciji odnosa u takvoj skupštinakoj većini i vladi.

Prizivanje HRS-a u svehrvatsku koaliciju - ko je nova Boška Ćavar: Ismet Lulic ili Omer Hujdur?

Uprkos najavama, ni nakon današnjeg dana nije postalo jasno ko će činiti novu vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Evidentno je da hercegovačka Trojka više ne postoji te da SDP i NiP nisu mogli osigurati 6 potpisa za novu Vladu HNK.

Iako su itekako zainteresovani za formiranje vlasti sa HDZ-om, postavlja se logično pitanje kako to misle izvesti sa svega 4 zastupnika, nakon jučerašnje odluke rukovodstva DF-a. Takvu vladu bi morao podržati čitav Hrvatski narodni sabor, što u prevodu znači 16 zastupnika HNS-a i samo 4 zastupnika SDP-a i NiP-a, što samo po sebi dovoljno govori o omjeru snaga i konstalaciji odnosa u takvoj skupštinakoj većini i vladi.

Još jedna stvar spoticanja bi bio izbor predsjednika Skupštine, s obzirom da ove stranke imaju samo 2 Bošnjaka u Skupštini od 30 zastupnika i apsolutna su manjina u Klubu Bošnjaka od 10 zastupnika. Već ranije je u rukovodstvo Skupštine izabran Džafer Alić iz SDA, pa se postavlja pitanje da li su Ismet Lulić i Omer Hujdur koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci spremni podržati to da premijer bude Hrvat, dok bi u toj konstalaciji snaga Srpkinja bila predsjednica Skupštine, što je svojevrstan nonsens u kantonu u kojem ima 45% Bošnjaka.

Postavlja se pitanje da li su Ismet Lulić (SDP) i Omer Hujdur (NiP) spremni na ovaj potez i postati nove “boške ćavar” u političkom smislu?