DRUŠTVO | Juni 19, 2022

Prof.dr. Umihanić se sastao sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju Dževadom Hotom

Prof.dr. Umihanić se sastao sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju Dževadom Hotom

Predsjedik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantonaprof.dr. Šekib Umihaić sastao se sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju Dževadom Hotom.

Razgovarano je o životu i položaju Bošnjaka kao i o njihovim aktivnostima u Sjevernoj Makedoniji.

Prema važećim Zakonima u Sjevernoj Makedoniji, Bošnjaci imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, a 2010. godine u Sobranju je usvojena Rezolucija o osudi Genocida u Srebrenici. Bošnjaci imaju zakonsko i ustavno pravo na pravičnu zastupljenost u državnoj administraciji, pravo na upotrebu jezika i simbola, kao i promociju svoje tradicije i kulture.

Ja sam zaključio iz razgovora sa gospodinom Hotom da je sve ostalo što predstavlja stvarni život Bošnjaka u Sjevernoj Makedeniji u domenu mogućnosti i realnosti sprovođenje i na polju je političke borbe sa nacionalizmima i šovinizmima svih oblika i odlika teritorije cjelokupnog Balkanskog poluostrva – izjavio je prof.dr. Šekib Umihanić.

Nakon sastanka prof. Umihanić je kazao kako postoji veliko interesovanje mladih iz Sjeverne Makednije za studiranje na Univerzitetu u Tuzli. Predstojeće izmjene Zakona o visokom obrazovanju u TK, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri će dobrinijeti dolasku studenata kako iz Makedonije, tako i iz drugih zemalja.