DRUŠTVO | Januar 6, 2022

Provokacije u Janji: Efendiji Camiću uz pucnjavu psovali balijsku majku

Grupa građana srpske nacionalnosti, jutros je oko 6:30 časova, uz pucnjavu iz vatrenog oružja, vrijeđala vjernike koji su se okupili da obave sabah namaz u Atik džamiji u Janji.

Provokacije u Janji: Efendiji Camiću uz pucnjavu psovali balijsku majku

Grupa građana srpske nacionalnosti, jutros je oko 6:30 časova, uz pucnjavu iz vatrenog oružja, vrijeđala vjernike koji su se okupili da obave sabah namaz u Atik džamiji u Janji. Omer ef. Camić, glavni imam MIZ Janja izjavio je da u Janji očekuju reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS nakon jutrošnjeg incidenta kod Atik džamije. 

"Jutros oko 6.30 pored džamije je prolazila kolona automobila. Vozili su badnjake. Vidjevši ljude da izlaze sa sabah-namaza, uputi su psovke i pucali su iz dva pištolja u zrak. Zahvaljujući spretnosti jednog džematlije, on je sjeo u auto i krenuo za njima, uspio ih snimiti. Oni su pokušali da prepriječe put, da ga zaustave, izbjegao blokadu, vratio se sa snimcima i predao policiji, uz brojeve registarskih tablica. Sada očekujemo reakciju istražnih organa", kazao je ef. Camić.

Ef. Camić naglasio je da se svake godine uoči pravoslavnog božića ponavljaju slični incidenti. Građani srpske nacionalnosti (uglavnom mlađe životne dobi), pucnjavom, nacionalističkim i anti-bošnjačkim pjesmama, povicima i psovkama redovno provociraju Bošnjake Janje.

"Mi smo nailazili na te provokacije. Iznenadilo nas je što je to što se ovaj put sve desilo u jutarnjim satima, za razliku od prethodnih godina. To smo naučili. Narod nije bio zaplašen. Međutim, imajući u vidu ukupnu situaciju u zemlji, te se u kada posljednje vrijeme iza ponoći čujemo rafale iz okolnih sela oko Janje, narod je zabrinut", dodao je.