VIJESTI | Novembar 8, 2023

SDA HNK odlučila - ulaze u vlast, ali traže i nastavak saradnje sa NES-om

U saopćenju za javnost kojeg su iz SDA HNK na svojoj zvaničnoj web stranici objavili večeras, poručili su da ulaze u kantonalni vlast sa HDZ-om i SDP-om ali da nastavljaju i saradnju sa NES-om.

SDA HNK odlučila - ulaze u vlast, ali traže i nastavak saradnje sa NES-om

U saopćenju za javnost kojeg su iz SDA HNK na svojoj zvaničnoj web stranici objavili večeras, poručili su da ulaze u kantonalni vlast sa HDZ-om i SDP-om ali da nastavljaju i saradnju sa NES-om. Cijelo saopćenje pročitajte u tekstu ispod:

"Uvažavajući dosadašnji tok pregovora, trenutne političke okolnosti te svjesni političke obaveze i odgovornosti, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK na sjednici održanoj u Mostaru donio je odluku da potpiše Sporazum sa HDZ BiH i SDP o formiranju Vlade HNK.


"Ovakva odluka donesena je nakon više faza razgovora sa onim političkim subjektima koji su na osnovu izbornih rezultata dobili legitimitet da formiraju vlast u ovom kantonu.
Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu.
Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES – regija Hercegovina, smatra da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti.

U tom pravcu SDA HNK formirao je tim koji će raditi na unaprijeđenju saradnje na nivou kantona, gradova i općina za razvijanje partnerstva političkog i operativnog djelovanja SDA i NES-a na području HNK."