POLITIKA | Maj 29, 2021

Semir Efendić: SDP nema moralno pravo okupljati u RS-u; Trojka je izdala Mostar

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, v.d predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi grad Semir Efendić rekao je kako SDP nema moralno pravo okupljati probosanskohercegovački blok u entitetu RS, nakon što su glasali i zajedno sa SNSD-om izglasali Zakon o prebivalištu, koji se pokazao katastrofalnim za povratnike. Osvrnuo se i na izbore u Mostaru i naglasio kako je upravo Trojka, iako se deklarativno zalažu za promjene i navodno bore protiv nacionalnih stranaka, omogućili izbor gradonačelnika Mostara ponovo iz HDZ-a.

Semir Efendić: SDP nema moralno pravo okupljati u RS-u; Trojka je izdala Mostar

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, v.d predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi grad Sarajevo Semir Efendić rekao je kako SDP nema moralno pravo okupljati probosanskohercegovački blok u entitetu RS, nakon što su glasali i zajedno sa SNSD-om u državnom parlamentu izglasali Zakon o prebivalištu, koji se pokazao katastrofalnim za povratnike. Osvrnuo se i na izbore u Mostaru i naglasio kako je upravo Trojka, iako se deklarativno zalažu za promjene i navodno bore protiv nacionalnih stranaka, omogućili izbor gradonačelnika Mostara ponovo iz HDZ-a.

Podsjećamo, SDP je zajedno sa SNSD-om, HDZ-om i drugim tadašnjim koalicionim partnerima izglasao sramni Zakon o prebivalištu, koji omogućava MUP-u entiteta RS da uznemirava povratnike i odjavljuje prebivalište ukoliko ih nekoliko puta zaredom ne zateknu na posjedu.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, prije nekoliko mjeseci gostujući kod Senada Hadžifejzovića rekao je kako tada nisu razmišljali o eventualnim zloupotrebama Zakona od strane MUP-a RS. Zaboravio je bivši federalni premijer da je posao političara razmišljati o posljedicama i rezultatima donošenja određenih pravnih akata.

S druge strane, kada je u pitanju Mostar, Efendić je javnost podsjetio da je upravo Trojka, tačnije Naša stranka, omogućila ponovni izbor gradonačelnika Mostara iz redova HDZ-a, spriječivši tako pobjedu probosanskohercegovačkog kandidata, prim.dr. Zlatka Guzina.

Kada je u pitanju Narod i Pravda, Efendić je naglasio kako su pompezno najavljivali velike rezultate, a u suštini nemaju nikakvih pozitivnih rezultata, osim populizma, demagogije i velikih riječi iza kojih ne stoje konkretna djela, naglasivši kako su koalicije nužno zlo, te da Stranka za BiH neće ići u bilo kakve predizborne koalicije, osim eventualno u entitetu RS, kao i da je veća vjerovatnoća da Narod i Pravda uđe u koaliciju sa SDA, od Stranke za BiH.