VIJESTI | Avgust 19, 2023

Skupština grada Čikaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština grada Čikaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Skupština grada Čikaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Istovremeno Skupština grada Čikaga je osudila genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Rezolucija je usvojena poslije 12 godina borbe ze istinu i pravdu u gradu sa najačim antibosanskim pokretom u SAD.

Od sada se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici."Ovo je još jedna, veoma značajna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, ovoga puta u Čikagu, koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na tlu države Bosne i Hercegovine? Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta.


Zahvaljujemo se sponzoru Rezolucije Debri L. Silverstein, poslanici u Skupštini Grada Čikaga, kao i svim poslanicima koji su Skupštini Čikaga osudili i iskazali solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenci i Bosni i Hercegovini. Zahvaljujemo se svim pojedincima, organizacijama i zajednicama koji su učestvovalu u ovom velikom poduhvatu, bitnom za kulturu sjećanja u Čikagu, SAD i svijetu", navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.