DRUŠTVO | Maj 17, 2022

Srđan Puhalo je donosio pozive Bošnjacima koji su, potom, zarobljavani i odvođeni u smrt

Šestero sudija Suda BiH (troje u prvostepenom i troje u Apelacionom vijeću) poklonilo je vjeru svjedokinjama Rukiji Rogoj i Hasni Čusto. Njih dvije su svjedočile da je Srđan Puhalo dijelio pozive Bošnjacima koji su, potom, zarobljavani i odvođeni u logor ili u smrt. Ali analitičar Puhalo kaže da to nije bio on.

Srđan Puhalo je donosio pozive Bošnjacima koji su, potom, zarobljavani i odvođeni u smrt

Bio je 25. juni 1992. godine kada je uniformisani kurir Srđan Puhalo došao u selo Jelešca kod Kalinovika. Sa sobom je imao poziv koji je trebao uručiti Muharemu Bići. Nedugo nakon toga, u selo je stigao vojni kamion u kojem su bili policajci. Zarobili su Muharema Biću i njegovog sina Almira. Odvedeni su u školu u Kalinoviku. Muharema Biću su 4. avgusta srpske snage koristile kao živ štit. Tako je i ubijen. Njegov sin Almir je ubijen i zapaljen u jednoj štali kod Barutnog magacina.

Ovo je samo jedan od slučajeva ratnog zločina u Kalinoviku u čijem se kontekstu pominje osoba po imenu Srđan Puhalo.

“Svjedokinja Ćusto Hasna je u svom iskazu navela da je 25.06.1992. godine u njeno selo Jelešca došao Srđan Puhalo koji je bio u uniformi i koji je donio poziv za njenog muža koji je u to vrijeme otišao kod Bićo Nasifa. Poslije toga pred njenu kuću dolazi vojni kamion iz kojeg izlazi 20-30 policajaca. Policajac Saša Cerovina je tada iz njene kuće izveo njenog sina Almira koji je imao 17 godina. Tom prilikom Obren Đorem je vodio Muharema Bića. Obojicu su ih ubacili u kamion i odveli. Odvedeni su u školu u Kalinovik. Kada je sutradan otišla u školi je vidjela pored sina i muža kao i dva brata te više drugih mještana bošnjačke nacionalnosti koji su bili iz Jelašaca, Mjehovine i Vihovića. Kasnije je čula da joj je muž izveden 04.08.1992. godine iz Barutnog magacina i ubijen kao živi štit, dok je od Hadžić Fevzije saznala da joj je sin ubijen i da je izgorio u štali.U svemu potvrđuje izjavu sina Elvira”, piše u obrazloženju prvostepene presude Suda Bosne i Hercegovine.

Kurira Puhala pominje i svjedokinja Rukija Rogoj. Imao je istu ulogu kao i pred kućom Muharema Biće.

“Rogoj Rukija takođe ističe da su u selu Jelašce dana 25.06.1992. godine došao Puhalo i donio pozive za sve muškarce u selu, među kojima su bili njen muž i sin da se jave u Kalinovik. Pošto su muškarci odlučili da se ne jave, u selo je došla sa kamionom policija. Među policijom prepoznala Pericu Gočevića, Đorem Predraga, Doder Spasoja, koji su bili u uniformama i nosili oružje. Rekli su su da je poginula Vukica Manjak pa ih radi sigurnosti vode u Kalinovik. Sinovi su joj pobjegli u šumu, a čula je posle od sina Rusmira da je bio uhvaćen i zarobljen, ali da su ga pustili da pobjegne. Takođe je od Pervana čula da je pričao sa Neđom Zeljajom oko ovog događaja i da mu je Zeljaja rekao da su se predala njihova djeca da bi svi bili pušteni. U to vrijeme Zeljaja je bio komandir policije”, navedeno je u presudi Suda BiH.

 

Dvije svjedokinje, dakle, u svojim iskazima datim prije petnaestak godina imenom i prezimenom pominju osobu po imenu Srđan Puhalo. Taj kurir u maskirnoj uniformi donosio je pozive muškarcima bošnjačke nacionalnosti koji su, potom, odvođeni u smrt.

U razgovoru za portal Istraga.ba Srđan Puhalo je rekao:

Istraga: “Da li se sjećate da ste saslušavani u predmetu Ratko Bundalo i drugi?”

Puhalo: “Naravno da se sjećam”

Istraga: “Šta Vas je pitao tužilac

Puhalo: Je li moram to reći?

Istraga: Naravno, zovem da potvrdim autentičnost Vašeg iskaza

Puhalo: Pa, reci.

Istraga: Da li Vas je tužilac pitao da li ste bili kurir koji je išao na vrata nekoliko osoba, među kojima su Rukija Rogoj i Hasna Čusto?

Puhalo: Da

Istraga: I, šta ste mu rekli?

Puhalo: Nemam pojma, reci mi ti.

Istraga: Ja Vas pitam šta ste rekli. Sjećate li se ičega

Puhalo: Pa, aka imaš stenogram šta sam rekao, super

Istraga: Da li ste bili kurir?

Puhalo: Ne.

Istraga: Šta ste bili?

Puhalo: Vezista

Istraga: Šta ste bili 15. juna 1992.

Puhalo: Vezista

Istraga: Znate li ijednog drugog Srđana Puhala

Puhalo: Ne znam. Samo sam ja, jedan jedini.

Istraga: A znate li ijednog drugog Srđana Puhala, sina Dušanovog?

Puhalo: Nema toga. Samo ja

Istraga: I nije Vam poznat slučaj kada su ljudi na čijim ste vratima bili odvedeni na likvidiranje?

Puhalo: Otkud da je to meni poznato, kad ja nisam bio u Kalinoviku.

Istraga: Pa, sada ste rekli da ste bili

Puhalo: Završena je priča. Imaš stenogram (dokumente) objavi ga.

I tako je završen razgovor sa psihologom, komičarem Srđanom Puhalom. Šestero sudija Suda BiH (troje u prvostepenom i troje u Apelacionom vijeću) poklonilo je vjeru svjedokinjama Rukiji Rogoj i Hasni Čusto. Njih dvije su svjedočile da je Srđan Puhalo dijelio pozive Bošnjacima koji su, potom, zarobljavani i odvođeni u logor ili u smrt. Ali analitičar Puhalo kaže da to nije bio on. Pa tako “ne može svjedočiti o zločinama” nad kalinovičkim Bošnjacima.