VIJESTI | Mart 21, 2023

Vijeće ministara BiH odustaje od nabavke modernih američkih helikoptera i okreće se remontu ruskih

Oružane snage Bosne i Hercegovine ostaju, za sada, bez dva američka helikoptera UH-2 koji su trebali biti nabavljeni u okviru projekta Ministarstva odbrane BiH i vlasti SAD-a.

Vijeće ministara BiH odustaje od nabavke modernih američkih helikoptera i okreće se remontu ruskih

Razlog je, kako piše Istraga, to što Vijeće ministara BiH nije željelo razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera. S povlačenjem ovog materijala za sjednice Vijeća ministara BiH saglasan je bio i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Istovremeno, novac koji je trebao biti preusmjeren za nabavku američkih helikoptera, ostaje na budžetskoj poziciji koja predviđa remont ruskih helikoptera MI 8, a ti helikopteri mogu se samo remontovati u bijeljinskoj firmi Orao koja ima "licencu" iz Rusije.

U decembru 2021. godine četiri američka helikoptera opće namjene Bell Huey II namijenjeni za Oružane snage Bosne i Hercegovine sletjeli su u kasarnu "Rajlovac". Ugovor o nabavci iznosio je oko 38,5 miliona američkih dolara, od čega je BiH osigurala oko 7,5 miliona KM, a preostali iznos Vlada SAD-a.

Tada je bila planirana nabavka dodatna četiri helikoptera.

Kako je BiH opredijeljena za članstvo u NATO-u, ranije je bilo planirano da se naoružanje i vojna oprema koja nije po NATO standardima izbacuje iz upotrebe. Tako je bilo planirano da novac namijenjen za remont ruskih helikoptera bude preusmjeren za nabavku novih helikoptera iz SAD.

Pred kraj prošle godine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je pripremilo i u proceduru uputilo prijedlog odluke kojom se stavlja van snage projekat remonta helikoptera, te prijedlog izmjena odluke o projektu nabavke helikoptera. Tada je istaknuto da je neisplativa i gotovo neprovodiva realizacija višegodišnjeg projekta remonta helikoptera.

Prijedlog je bio da novac koji je bio osiguran za remont, a u pitanju je oko 7,4 miliona KM, bude prebačen za nabavku novih helikoptera (oko 4,8 miliona KM) te za višegodišnji projekat školovanja časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija (oko 2,5 miliona KM). Nabavka novih helikoptera trebala bi biti realizirana do 2027. godine, uz pomoć partnera iz SAD-a, i nulti je prioritet, o čemu je Faktor pisao.

Kako navodi Istraga, materijali su bili spremni za sjednicu koja je trebala biti održana 23. februara. No kolegij Vijeća ministara koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) i njena dvojica zamjenika Zoran Tegeltija (SNSD) i Zukan Helez (SDP) su odlučili da ne donose odluku o preraspoređivanju 7,5 miliona KM.

- Vijeće ministara BiH nije razmatralo Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstva odbrane i Oružane snage BiH jer je isti povučen sa dnevnog reda na traženje Kolegija Vijeća ministara BiH, s čim se suglasio i ovlašteni predlagač materijala - navedeno je u jednom od Zapisnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tako je 7,5 miliona KM ostalo na poziciji "remont helikoptera", dok je pozicija kojom je planirana nabavka helikoptera iz SAD-a ostala prazna.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, uz glas protiv Željka Komšića, usvojilo nacrt budžeta institucija BiH. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je saopćio da je budžet Oružanim snagama povećan za oko 100 miliona KM. Međutim, u dijelu budžeta koji je objavila Istraga se, kako navode, može vidjeti da taj budžet povećan za oko 85 miliona KM od čega se 81 milion KM odnosi na plaće i regres pripadnicima Oružanih snaga BiH, dok je za opremanje Oružanih snaga BiH planirano svega 5,5 miliona KM.