HISTORIJA | Maj 16, 2022

Zaklopača: Zločin bez kazne

U vlaseničkom naselju Zaklopača 16. maja prije tri decenije, počinjen je jedan od najstrašnijih zločina u Podrinju tokom 1992. godine.

Zaklopača: Zločin bez kazne

Na današnji dan, 16. maja, 1992. godine, desio se zločin u selu Zaklopača, kada su za manje od pola sata srpske snage pobile 62 civila, a medju njima petnaestero djece. U pohodu srpskih vojnih i paravojnih formacija na Zaklopaču, 16. maja 1992. godine, ubijene su četiri kompletne porodice. Familija Hodžić ostala je bez 26 svojih članova.

Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je četiri godine, a najstarija Fatima Berbić 62 godine. Tijela žrtava su pronađena u dobro skrivenoj sekundarnoj grobnici koja je 2004. godine locirana uz velike napore. Grobnica je po priči preživjelih mještana nekoliko puta premještana. Na jednom mjestu je bila čak obilježena i kao srpsko groblje sa krstovima iznad glava.

Razorene su porodice: Berbić, Dugalić, Hreljić, Ibišević, Mahmutović, Salihović i Selimović. amo iz porodice Hodžić zločinci su ubili 26 članova. Između ostalih, ubijeni su: Ibro Hodžić (67) i njegovih petorica sinova Bećir (44), Huso (41), Haso (39), Hamdija (32) i Safet (29), zatim Šaban Avdić (61) i njegovi sinovi Mustafa (33) i Salim (28), te trojica braće Hamidović: Alija (40), Asim (26) i Hašim (34). Ubijena je majka Hata Hodžić (36) zajedno sa sedmogodišnjim sinom Salihom.

Samo su rijetki preživjeli zločin u Zaklopači. Jedan od njih je, tada devetogodišnji, Adel Šabanović. Šabanović se prisjeća kako su tog kobnog 16. maja 1992. godine, srpske snage prišle Zaklopači i zahtjevale od bošnjačkog stanovništva da preda oružje. Kako je u selu bilo samo nekoliko lovačkih pušaka, srpski vojnici su upali, pobili i poklali sve što su zatekli. "Iz svojih kuća gledali smo prolazak tenkova, pa i kamiona punih vojnika i municije. Komšije Srbi su nas uvjeravali da se neće ništa desiti. Ali 16. maja, u vrijeme ikindije namaza, ušla je kolona auta sa vojnicima koji su bili dobro naoružani. Ušli su u selo i ubijali koga su stigli, starce, žene i djecu. To ubijanje se desilo bez ikakvog razloga, nismo nikome smetali" ispričao je Šabanović dodajući da su "ubijali redom svakog koga su stigli, u kući, pred kućom, na njivi". 62 mrtva tijela, nakon tri dana, srpske snage su mašinama premjestile u masovnu grobnicu.

Iako postoje brojne izjave svjedoka, do sada je Tužilaštvo BiH podiglo samo jednu optužnicu za ovaj stravični zločin.

U martu ove godine Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića koji su bili optuženi da su 16. maja 1992. godine počinili ubistva civila u Zaklopači.

Zločin u Zaklopači počinjen je i u jesen 1941. godine. Četnici kojima komandovao Jezdimir Dangić, u lokalnom mektebu zarobili su 80 muškaraca, žena i djece, a potom ih žive zapalili.