POLITIKA | Avgust 13, 2022

Zijad Bećirović o Čovićevoj inicijativi: HNS ne može odlučivati o zvaničnim stavovima Bosne i Hercegovine

Sva udruženja građana imaju pravo da djeluju u skladu sa zakonom. Ali, institucije BiH donose zvanične i službene stavove Bosne i Hercegovine. 

Zijad Bećirović o Čovićevoj inicijativi: HNS ne može odlučivati o zvaničnim stavovima Bosne i Hercegovine

Sva udruženja građana imaju pravo da djeluju u skladu sa zakonom. Ali, institucije BiH donose zvanične i službene stavove Bosne i Hercegovine. 

Stav je kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, vezano za najavu da će privatno udruženje Dragana Čovića HNS pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama, HNS će navodno samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

Prema mišljenju Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane "radi se o jeftinom političkom triku HDZ-a i Dragana Čovića".

- Inače važno je podsjetiti da već izvjesno vrijeme posebno od dolaska Benjamina Netanjahua na čelo izraelske vlade gaje se odnosi sa antisemitskim strankama i političkim čelnicima u Evropi. Takav pristup doveo je do zgražavanja i osude vodećih jevrejskih organizacija i uglednih jevrejskih pojedinaca. Važno je podsjetiti ko je osnivač Hrvatske demokratske zajednice, a to je Franjo Tuđman, kako je tretiran u međunarodnim krugovima, posebno jevrejskim i njegove pisanije o Drugom svjetskom ratu i Jasenovcu. Ovdje se više može govoriti o političko mafijaškim vezama - kaže Bećirović za Faktor.

Nadalje, skreće pažnju na spisak pravednika koji vodi muzej holokausta Yad Yashem u Jerusalemu po državama.

- Među pravednicima iz Bosne i Hercegovine polovica su Bošnjaci. Još uvijek imamo problem sa mračnim nasljeđem Nezavisne države Hrvatske (NDH) i ustaškim režimom. Hrvatska nije kažnjena za svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao što nisu ni Mađarska, Italija i zato imamo i imat ćemo ovakve situacije. Hrvatska je "spašena", jer je ušla u sastav Federativne Narodne Republike Jugoslavije kao federalna jedinica, kao što je Mađarska dobila pokroviteljstvo i zaštitu Sovjetskog saveza 

Potcrtava i to da je "HNS udruga i nije država Bosna i Hercegovina".

- To je još jedan primjer kako se udruga civilnog društva zloupotrebljava u ovakve i slične namjere. Imamo paradoks u Evropi da se pojedini osvjedočeni antisemiti pokušavaju predstaviti kao prijatelji Izraela i Jevreja kao naroda. Izrael kao država i njeni čelnici morat će povesti računa o tome ko su im zaista bili i ostali prijatelji i dobro razmisliti o svojim "novokomponiranim prijateljima" - zaključuje Bećirović.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je krajem 2017. godine, jednostrano priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i u maju 2018. tamo prebacio američku ambasadu iz Tel Aviva. Također, Jerusalem kao glavni grad priznale su Češka i Kosovo.

Evropska unija je upozorila tada na teške posljedice Trumpove odluke, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da je status Jerusalema "crvena linija" za muslimane.

Status tog grada je jedno od centralnih pitanja u bliskoistočnom sukobu. Izrael tvrdi da je Jerusalem njegova "vječna i nedjeljiva prijestolnica" i odbija zahtjeve Palestinaca da istočni dio Jerusalema bude buduća prijestolnica nezavisne palestinske države.