VIJESTI | Avgust 18, 2023

Danas obilježavanje 30. godišnjice pogibije Mostaraca ubijenih u raketnom napadu HVO-a na Mostar

Danas s početkom u 19 sati, u mostarskom naselju Zalik bit će obilježena trideseta godišnjica stradanja civila u prizemlju solitera koji se našao na udaru artiljerije HVO-a i HV-a. Ceremonija će biti upriličena ispred ambulante u Zaliku.7

Danas obilježavanje 30. godišnjice pogibije Mostaraca ubijenih u raketnom napadu HVO-a na Mostar

Toga dana, 18. augusta 1993. godine, od projektila ispaljenog iz višecjevnog bacača raketa sa položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) oko Mostara, stradali su Zulfo Rahimić (1932), Zajim Behram (1951), Fadil ef. Kasapović (1954) i Elvira Džoklo (1971).


Prema svjedočenju preživjelih očevidaca, snage HVO-a izvodile su još jedan u nizu udara teškom artiljerijom po stambenim područjima istočnog dijela grada. Jedna raketa pogodila je i prizemlje zaličkog solitera, odnosno tadašnje improvizirane, ratne prostorije Mjesne zajednice Zalik.


Kada je projektil pogodio navedene prostorije, neki od stradalih poginuli su na mjestu događaja, dok su neki teško ranjeni, te su podlegli povredama u teškim uslovima ratne bolnice u predratnom Higijenskom zavodu.


Prilikom obilježavanja godišnjice stradanja civila, ispred zaličkog solitera bit će otkrivena i spomen-ploča na mjestu pogibije.