POLITIKA | Septembar 25, 2022

Džafer Alić: Čast i odgovornost je biti na listi SDA

Džafer Alić, kandidat je Stranke demokratske akcije za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona na općim izborima ove godine. Govorio je o razlozima kandidature, položaju Bošnjaka u kantonu, fokusu rada u nadolazećem razdoblju, ali i drugim temama od značaja za HNK.

Džafer Alić: Čast i odgovornost je biti na listi SDA

Džafer Alić, kandidat je Stranke demokratske akcije za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona na općim izborima ove godine. Za Dnevni list govori o razlozima kandidature, položaju Bošnjaka u kantonu, fokusu rada u nadolazećem razdoblju, ali i drugim temama od značaja za HNK.

Kroz svoj dosadašnji rad prepoznatljivo ste lice u Kantonu, ali ste „novi“ u politici. Što je bio Vaš glavni motiv da se odlučite baviti politikom?

-Na samom početku istaći ću da mi je zadovoljstvo govoriti za Vašu medijsku kuću pobliže se predstaviti čitateljima. Iako je vjerojatno klišej reći da je moj glavni motiv bavljenja politikom želja za doprinosom općem dobru kroz realizaciju konkretnih projekata u našoj zajednici, Kantonu i državi Bosni i Hercegovini, to zaista jeste tako. Svjestan sam da većina aktera na političkoj sceni koristi upravo ove ili slične riječi kada ih neko pita zašto su se odlučili baviti politikom, međutim potrebno je napraviti jasnu distinkciju između “šarenih laža”, riječi bez pokrića i konkretnih djela. Kroz svoj dosadašnji društveni angažman u različitim segmentima društva i na različitim poljima, smatram da sam stekao i dovoljno iskustva, ali i sazrio u političkom smislu, što je bio vjerujem jedan od osnovnih razloga zbog kojih mi je ukazana čast, ali i velika odgovornost da budem kandidat na listi SDA za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona pod rednim brojem 2. Kandidaturu smatram jednim velikim emanetom i preuzetom obavezom, koju zasigurno neće biti lako opravdati, međutim da smatram da to nisam u stanju, sigurno ne bi ni prihvatio kandidaturu.

Kako Vaš politički angažman može doprinijeti boljolj poziciji Bošnjaka u HNK? Smtrate li da je važno jedinstvo Bošnjaka?

-Ovo pitanje traži zaista jedan duži odgovor i elaboraciju kroz različite aspekte. Hercegovačko-neretvanski kanton je multietničan kanton koji treba predstavljati primjer multetničnosti u Bosni i Hercegovini, s obzirom na činjenicu da je entitet Republika Srpska (RS) etnički skoro u potpunosti očišćen tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Bošnjaci Hercegovine su doživjeli, preživjeli i spriječili pokušaj uspostavljanja paradržavne tvorevine takozvane “Herceg – Bosne”, a njeni ideolozi, tvorci i implementatori su osuđeni pred međunarodnim sudovima na višegodišnje zatvorske kazne. Ipak, iako je ta politika poražena i vojnim i pravnim putem, Bošnjaci Hercegovine i dan danas se suočavaju s pokušajima dominacije jednog naroda nad drugim. Primjer ovakve vrste pokušaja dominacije jednog naroda nad drugim, najbolje na svojoj koži osjete Bošnjaci Stoca i Čapljine, gdje su Bošnjaci ne građani drugog, nego stotog reda. Oduzeta su im sva politička prava koja im po Ustavu i zakonu pripadaju, izigravajući zakone koji garantuju barem prividnu jednakost, između ostalog, ne imenujući predsjedavajuće gradskih vijeća koji bi trebali biti Bošnjaci. To poigravanje sa zakonima se mora zaustaviti i trenutna situacija promijeniti.

Veliki broj političkih subjekata koji su se pojavili kako pred izbore 2018. godine, 2020., ali i ove izbore, dovodi do rasipanja glasova, najčešće Bošnjaka, i rezultat toga jeste stalni hod probosanskohercegovačkih stranaka na ivici borbe za interese bošnjačkog korpusau Skupštini Kantona.

Dosadašnji odnos u sazivu skupštine, doveo je do pariteta i jednakosti u Vladi u pogledu broja ministara i od velike je važnosti zadržati takvu jednakost i paritet zbog donošenja odluka i sprječavanja eventualnog preglasavanja. Svako glasanje  koje bi u narednom periodu umanjilo broj zastupnika stranaka sa probosanskohercegovačkim djelovanjem bi u budućnosti dovelo do toga da bismo politički u potpunosti oslabili u ovom dijelu države.

Moj angažman u Skupštini kantona fokusirat će se kroz aktivan rad i zagovaranje probosanskih politika na ovom području. Politika probosanskih stranaka u HNK-a treba biti prioritet svih nas. Naša dužnost je da se odgovorno ponašamo prema našim biračima, da zajedno surađujemo i gradimo povoljniji ambijent za Bošnjake u Hercegovini bez obzira iz koje političke partije dolazimo. SDA nikada neće dozvoliti da HNK-a bude Knaton jednog naroda! HNK-a je i kanton Bošnjaka. Bošnjaci trebaju uživati jednaka prava i u Mostaru, Stocu, ali i Čapljini, ali ne samo Bošnjaci već i drugi narodi. To je naš posao u narednom mandatnom periodu.

SDA se zalagala, zalaže i zalagat će se za jednakopravnost svih građana na svakom pedlju BiH, a u prilog tome govori i činjenica da je upravo zahvaljujući kadrovima SDA koji su inzistirali na tome, izmijenjen Ustav kantona, te da su Srbi napokon konstitutivan narod, a termin “bošnjački” je zamijenjen bosanskim jezikom, onako kako treba i kako je ispravno. To je politika SDA i na tome ćemo istrajavati korak po korak.

Aktivini ste kroz razne projekte, a naročito graditeljske projekte. Na koje projekte steposebno ponosni? Planirate li neke druge projekte?

-Kroz posao koji radim, često se susrećem s ljudima iz različitih sredina.  Kroz razgovor s običnim ljudima jako puno saznam. Ljudi najčešće kroz neformalne razgovore iskažu svoje vlastite potrebe, ali i potrebe zajednice u kojoj žive.

Osluškujući te potrebe 2006. godine se javila ideja za formiranja Vrtića “Zemzem” u Mostaru. Ukazana potreba i naš odgovor su bili opravdani i danas je to jedan od najvećih vrtića u Mostaru, te vrtića koji ima svijetlu budućnost.

Nadalje, svi naši ostali projekti, poput Studentskog hotela, nedavno otvorenog Centra za stare osobe su projekti koji su proizašli iz potrebe naših ljudi. Na tim projektima naučio sam osluškivati puls našeg naroda, te se tako usmjeravam u današnjem radu i smatram da je to najbolji put. Jako mnogo smo radili i na razvoju turizma u Mostaru, te smatram da je to  čvrst oslonac za privredu u južnom dijelu Kantona. Turizam koji u Kantonu stihijski raste i razvija se, može biti pokretač i perjanica razvoja ovog dijela države. To pitanje se mora nametnuti kao prioritet i na više nivoe vlasti te na taj način uraditi ono što do sada iz različitih razloga nismo. Ne može se desiti da razvojni projekti Blagaja kao bisera čekaju desetljeće na usvajanje regulacijskog (prostornog) plana te zone. To mora biti nulta točka  i prioritet u djelovanju svih aktera tog postupka. Ne može se desiti da na ovako dobrom geostrateškomprostoru- orijentiranom na turizam nemamo razvijen aerodrom, te da nam turisti dolaze sporim cestama sa susjednih aerodroma. Moramo produžiti boravak turista u Mostaru i Hercegovini na pet odnosno deset dana. To će sigurno biti u fokusu mog rada i djelovanja u Skupštini Kantona.

Turizam smo dodatno unaprijedili kroz izgradnju investicijskih projekata, a posebno ističem Kalima resort u Podveležju te izgradnji i rekokonstrukciji Tekije u Blagaju sa svim pratećim sadržajima. Danas je taj kompleks jedan svjetski biser i žila kucavica mostarskog turizma.

Ukoliko osvojite povjerenje birača, na što ćete se posebno fokusirati? Koje su to tri ključne stvari za koje ćete se Vi zalagati?

-Kao što sam na samom početku kazao, biti na kandidatskoj listi SDA za Skupštinu HNK pod rednim brojem 2 je velika čast, ali istovremeno i velika odgovornost. Nisam od onih koji previše obećavaju i rade sve po cijenu glasova. Ono što mogu sigurno istaći jeste da će fokus mog rada i djelovanja, naravno ukoliko dobijem podršku birača, biti na nekoliko oblasti, a to je zaštita nacionalnog identiteta, odnosno prava Bošnjaka u HNK, zdravstveni sistem i sistem zdravstvene zaštite koji zahtijeva stratešku i temeljitu reformu u korist pacijenata, odnosno građana, zatim obrazovanje i znanost kao dva jako važna segmenta i temelji opstanka Bošnjaka na ovim prostorima. U prethodnom periodu značajno su povećana izdvajanja za Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru za koji sam posebno vezan. Mišljenja sam kako se radi o najvažnijoj obrazovnoj instituciji za Bošnjake u Hercegovini, a trudit ću se da ta podrška bude još veća i segmentirana, u zavisnosti od potreba, baš kao i znanstveno-istraživački rad koji mora biti intenziviran, ali kako bi bio intenziviran potrebno ga je i stimulirati kroz različite programe podrške. Naravno, tu su i škole kao odgojno-obrazovne ustanove koje odgajaju našu djecu i svakako da ću se zalagati za dodatnu podršku u tom segmentu, koja je ipak drastično povećana u prethodnom periodu, upravo zahvaljujući kadrovima SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Ne mogu a da ne spomenem i položaj vjerskih zajednica, s obzirom da sam i direktno uključen u rad i djelovanje jedne od njih. Zalagat ću se za jednak tretman svih vjerskih zajednica i apsolutnu zaštitu prava vjernika, bez obzira o kojoj se vjeri radilo, baš onako kako nas uče i naše vjerske knjige, ali isto tako smatram da moramo institucionalno jačati podršku našim vjerskim zajednicama i zaštititi njihovu imovinu.
S kakvom porukom izlazite pred birače? Zašto da biraju kandidate SDA?

-Na samom kraju bih se još jednom zahvalio vama, ali i svim čitateljima koji su izdvojili svooje vrijeme i pročitali ovaj intervju. Poseban moto i poruku za birače nemam. Smatram da birači trebaju biti birači i vjerujem da je naš narod ipak politički dovoljno sazrio i da će uistinu prepoznati one koji se istinski trude da korak po korak rade u interesu šire zajednice i znati ih trazlikovati od populista s druge strane, koji mnogo pričaju, a malo toga konkretnog rade.  U tom kontekstu i shodno gore navedenom, zaista smatram da je naš narod dovoljno mudar. SDA kao najveća i najorganiziranija politička stranka u zemlji sigurno ima i svojih nedostataka i mahana, međutim odgovorno tvrdim da je daleko bolja od svih ostalih, čemu uostalom svjedoče i same izborne liste za sve nivoe, a dovoljno je uporediti biografije svih kandidata. Liste SDA su izrazito reprezentativne i kvalitetne. Spoj mladosti i iskustva. Znanja i energije. Novih idejai tradicije dobrih projekata i politike. Više od trećine kandidata SDA iz HNK na listama za tri nivoa vlasti čine mladi ljudi ispod 35 godina, a veliki broj njih je prvi put na izbornim listama. Ukoliko neko sumnja u ove riječi, pozivam ga da posjeti skupove i javne tribine SDA u svim općinama i gradovima u HNK i iz prve ruke čuje o kakvim se ljudima radi. To bi ujedno bila i moja poruka za kraj.