POLITIKA | Avgust 15, 2021

Ministar koji je paradi rekao ne: Adi Kalem

"Samo hrabro i pametno možemo pobijediti ove sile što nas napadaju. Znaj da se mi nećemo umoriti, inšallah! Neka oni paradiraju... Nas je puno više!"

Ministar koji je paradi rekao ne: Adi Kalem

Ubijeđuju nas da nismo poštovaoci evropskih vrijednosti ako ne podržavamo parade onih koji se razmeću svojom seksualnom orijentacijom i ponosni su na to, ubijeđuju nas da nemamo široke vidike ako ne podržavamo ono što je za sramotu, ubijeđuju nas da je njihovo pravo da pričaju glasno o toj sramoti veće nego naše da pričamo o časti, ubijeđuju nas da je naša posvećenost štićenju svetinja diskriminacija koja se vrši nad njima i ubijeđuju nas da će u borbi za loše biti istrajniji od onih koji se bore za dobro.

Oni koji donose odluke nas ubijeđuje da drugačije od ovog što je danas ne može. Da u toj tvrdnji nema istine pokazao je ministar u bivšoj Vladi Kantona Sarajevo koji je svojom odlukom onemogućio paradiranje kroz krvlju odbranjeni glavni grad Bosne i Hercegovine i nakratko nam spasio obraz od pošasti zapadnog svijeta koju ne prihvatamo da zovemo svojom. Adi Kalem, bivši ministar saobraćaja u Vladi KS prošle godine je odbio zahtjev za zaustavljanje saobraćaja u Sarajevu čime je onemogućeno održavanje druge tzv. povorke ponosa. Ove godine sa promjenom vlade došla je i promjena principa – pod njenim pokroviteljstvom ova pošast se vratila na ulice našeg grada i natjerala nas da se zastidimo onih koji su birani da nas štite i vode ka dobru, a ipak odlučiše da nas vode prema bludu, razvratu i uz to da nam pričaju o normalizaciji zla Lutovog naroda i kako ćemo prihvatanjem takvih nastranosti brže doći do Evrope i svijeta.

U saopštenju Organizacionog odbora povorke ponosa stoji:

„Ministarstvo saobraćaja je po dospjelom zahtjevu donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev. Nakon što smo podijeli žalbu Vladi Kantona Sarajevo, koja prihvaća istu i donosi rješenje kojom se poništava prvostepena odluka Ministarstva saobraćaja KS, te je postupak vraćen na ponovno odlučivanje.“

Opis fotografije nije dostupan.Opis fotografije nije dostupan.

I danas je bivši ministar Kalem poslao vrlo snažnu poruku sa mezara našeg Zlatnog ljiljana komadanta Izeta Nanića koju prenosimo u cjelosti:

Moj komandante,

"Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša Bosna i Hercegovina. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!" Svojim posljednjim napisanim riječima si rekao kakvi moramo biti prema svojoj domovini i samima sebi.

Komandante, stojim na tvome grobu, učeći Fatihu i molim Uzvišenog Gospodara da mi da barem pola tvojih osobina, te ljudske gromade, Allahovog iskrenog roba, borca za jedinu nam domovinu, nosioca bajraka islama kao što si ti, da zajedno sa svojom djecom nastavimo koračati tamo gdje si stao.

Komandante, danas nas uče drugim vrijednostima, uče nas na silu da je moralno i dozvoljeno ono što Milostivi zabranjuje. Da nam Gospodar oprosti!

Samo hrabro i pametno možemo pobijediti ove sile što nas napadaju. Znaj da se mi nećemo umoriti, inšallah! Neka oni paradiraju... Nas je puno više!

P.S. Molim Milostivog da nas zaklone od ove pošasti.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, spomenik i na otvorenom

Još jednom se pokazalo da ko hoće nađe način, a ko neće nađe izgovor. Adi Kalem je našao način, hrabrost i volju. Nažalost, njegovi sljedbenici na toj funkciji i u Vladi nisu se vodili tom praksom i principom, pa su mnogi od njih i sami bili učesnici ovog sramnog dešavanja, uključujući premijera Edina Fortu.

Preživjelo je Sarajevo i granate, preživjet će i kojekakve parade i povorke. Sarajevo jeste kao dijete srednjeg roda, ali ne zaboravlja ko mu je svojom rukom i odlukom zlo nanio, a nit je smio, nit je trebao. Ne zaboravlja ni Sarajevo, a ni cijela Bosna i Hercegovina.