DRUŠTVO | Januar 10, 2022

Mladić koji je razbio spomen-ploču Ratku Mladiću: Opet bih uradio isto!

Dvojica sarajevskih mladića razbili su ploču koja je na području sarajevskog naselja Vraca bila postavljena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Jedan od aktera je ispričao kako je do toga došlo.

Mladić koji je razbio spomen-ploču Ratku Mladiću: Opet bih uradio isto!

Dvojica sarajevskih mladića razbili su ploču koja je na području sarajevskog naselja Vraca bila postavljena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Jedan od aktera je ispričao kako je do toga došlo.

"Za mene je bilo pitanje časti i ponosa da jedna sramna ploča ratnom zločincu stoji tu gdje je bila i nikako nisam mogao to prihvatiti. Shvatao sam to kao maltene ličnu uvredu. 

Zbog toga smo se odlučili da je uklonimo", kaže Elvis Gurda.

On priča da su se nakon što su se odvezli na Vraca i maljem razbili ploču Mladiću odvezli u Policijsku upravu Stari Grad i prijavili policiju. "Oni su prvo bili iznenađeni, a onda su nas zadržali. Držali su nas 3 -4 sata tamo, a onda su nas morali prebaciti u Istočno Sarajevo."  To je tako po proceduri, objasnili su nam.  Kada smo tamo došli, nismo imali većih problema. Određeno nam je 24-satno zadržavanje. 

Ali, policajcima u - mislim da je to bila stanica Istočno Novo Sarajevo - ni malo nije bilo pravo što smo to uradili.  Imao sam osjećaj kao da smo im napali na članove porodice. 

Nismo, stvarno, imali nekih velikih problema tamo, osim što je jedan od policajaca, Esadu Jašareviću koji je bio samnom, u jednom momentu opsovao "balijsku majku". 

On dalje prenosi da se tokom zadržavanja u policiji u Istočnom Sarajevu branio šutnjom, te da će dati izjavu u pratnji advokata. 

Njegov drug Esad, pak, rekao je da je učestvovao u razbijanju ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću jer smatra da takvoj osobi ne pripadaju nikakve počasti, već je ona sramotna prvenstveno za srpski nardod. 

"Esad je rekao da Srbe ne mrzi, da radi s njima, da i među njima, kao i među Hrvatima ima kolega i prijatelja, da nema nikakvih problema ni prema pravoslavnoj ni prema katoličkoj vjeri.

Isto i ja mislim i kod mene je isto - imam prijatelja i među Srbima i među Hrvatima. Esad je policajcima u Istočnom Sarajevo rekao da bi opet uradio isto".

Prenosi nam i da su, nakon 24-satnog zadržavanja, obojica puštena iz pritvora i da je protiv njih podnesena krivična prijava. "Mislim da je kvalifikacija - 'oštećenje javne imovine'. Ne znam koja kazna prijeti za to", kaže on dalje. 

Upitan zašto je razbio spomen ploču na Vracama, on odgovara da je dodatni motiv - pored časti i ponosa bio - buđenje političara, ali i omladine.  "I jedni i drugi su uspavani. Ovo treba "ratresti" i pravim očima vidjeti šta je ovo što nam se dešava.

Za nas je podjednako važan svaki građanin u Bosni i Hercegovini - bilo da živi u Janji, Zvorniku, Zenici, Prijedoru, Konjicu, Mostaru... Svaki napad na Bošnjaka bilo gdje u BiH, je napad na Bošnjaka u Sarajevu.

I svi mi trebamo ustati i izraziti nekim gestom protest, a ne da mediji dan - dva pišu o tome i ne desi se više ništa, a ljudi tamo ne smiju izaći na ulicu, ne smiju ni do džamije otići...", kaže Gurda. 

Upitan da li bi ponovio to što je uradio, on bez zadrške odgovara: 

"Bih! 

Opet bih isto uradio. 

Esad je to i rekao policajcima u Istočnom Sarajevu".