VIJESTI | Juli 17, 2023

Tužilaštvo u Banjaluci fomiralo predmet protiv Visokog predstavnika po prijavi Milorada Dodika

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zaprimilo je 7. jula prijavu koju je podnio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Tužilaštvo u Banjaluci fomiralo predmet protiv Visokog predstavnika po prijavi Milorada Dodika

Po zaprimanju prijave Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je formiralo predmet i dodjelilo ga u rad postupajućem tužiocu, potvrđeno je iz ove ustanove za RTRS.

Podsjećamo, Milorad Dodik je ranije podnio krivične prijave protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH.

“Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a. U namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Schmidt se “lažno predstavlja kao službeno lice” znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske”, rekao je tada Dodik.