HISTORIJA | Januar 24, 2023

Asim Ferhatović Hase: Najveća legenda fudbalskog kluba Sarajevo

Asim Ferhatović Hase ostao je upamćen kao jedan od najboljih fudbalera koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. Rođen je na današnji dan 1933. godine.

Asim Ferhatović Hase: Najveća legenda fudbalskog kluba Sarajevo

Asim Ferhatović Hase rođen je na današnji dan 24. januara 1933. godine u Sarajevu, a član bordo tima postao je 1948. godine. Debi u bordo dresu imao je 1952. godine protiv Zagreba. U sezoni 1963/64 - sa 19 golova, bio je najbolji strijelac tadašnje Prve lige Jugoslavije. Bio je član prve šampionske generacije FK Sarajevo koja je u sezoni 1966/67 osvojila prvenstvo Jugoslavije.

„On ti je bio ‘sirotinjska majka’, takoreći. Pomagao je svima, davao i gladnima i žednima. A bio je, brate, igračina, vrhunski.“

Ovako pričaju stare Sarajlije, bez obzira da li pripadaju plavom ili bordo taboru, o jednom od najboljih, ako ne i najboljem fudbaleru u historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, pa i šire: Asimu Ferhatoviću – Hasetu.

Ferhatović je gotovo cijelu svoju fudbalsku karijeru ostao vezan za jedan klub - Sarajevo u kojem je upisao 256 nastupa i postigao tačno 100 pogodaka. Bio je i ostao istinska legenda bordo tima, koji je kasnije njemu u čast nazvao naš najveći stadion na Koševu. Godine 1963. uslijedila je epizoda koja je Asimu Ferhatoviću osigurala status legende.

Hase prelazi u Fenerbahce, ali mu se nakon mjesec dana sekretar kluba Budo Vuković požalio da je Sarajevo u nevolji uoči susreta sa Željezničarom. Ferhatović se vratio u Sarajevo, registrirao za matični klub, za nekoliko dana stekao pravo igranja i pomogao da klub s Koševa slavi u gradskom derbiju.

Asim Ferhatović Hase ostao je upamćen kao jedan od najboljih fudbalera koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. Ostao je upamćen ne samo kao sjajan fudbaler, nego kao i veliki čovjek, koji je redovno dobivao aplauze i plave strane Sarajeva. Navijači ljutog gradskog rivala Željezničara također su uvijek znali cijeniti igračku veličinu, ali i u ostatku nekadašnje Jugoslavije Hase je bio omiljen.

Hase je preminuo na današnji dan 1987. godine, a i danas se priča o njegovim sjajnim igrama i ljudskim osobinama.