VIJESTI | Juli 7, 2023

Dodik potpisao Ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke Visokog predstavnika

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nastavio je sa antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem. On je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Dodik potpisao Ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke Visokog predstavnika

Predsjednik Republike Srpske, na osnovu člana 80. stav 1. tačka 4. Ustava Republike Srpske potpisao je ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine - saopćeno je iz Kabineta Milorada Dodika.

Dodik je ovim potezom prekršio odluku visokog predstavnika kojom je ovaj zakon koji zabranjuje objavu OHR-ovih odluka u RS-u stavljen van snage.

Podsjetimo, izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS-a objavljivati propisi i drugi akti koje donosi Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Predlagač Zakona je obrazlažući razloge za donošenje, naveo da – "s obzirom na to da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma o miru, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u Službenom glasniku".